Geld lenen kost geld

Leenvormen

Welke vormen van consumptief krediet zijn er?

Als je geld wilt lenen, kun je kiezen tussen een heel groot aantal leenvormen. Denk aan een hypotheek als je een huis wilt kopen of een autolening als je een auto wilt kopen. Op deze site gaat het specifiek om consumptieve leningen die je als consument bij een kredietverstrekker af kunt sluiten. Zakelijke leenvormen vind je hier.

Hieronder gaan we in op wat een consumptieve lening is en vind je een overzicht van de leenvormen waarvan je op Lening.nl de rentes en voorwaarden kunt vergelijken.

Wat is een consumptieve lening?

Leningen zijn er in vele varianten, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op: je leent geld, daarover betaal je rente en je moet meteen of op een later tijdstip (periodiek) aflossen. Een consumptieve lening is een lening waarbij het geld gebruikt wordt voor consumptieve bestedingen. Denk hierbij aan een lening voor het kopen van een auto of het geven van een trouwfeest of een lening die je afsluit om wat meer bestedingsruimte te krijgen. Consumptieve leningen zijn er in twee basisvormen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Er zijn ook leningen op de markt die wat kenmerken van een persoonlijke lening combineren met kenmerken van een doorlopend krediet.

Verschillen doorlopend krediet en persoonlijke lening

De belangrijkste verschillen tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening zijn de flexibiliteit en soort rente. Bij een doorlopend krediet kun je afgeloste bedragen weer opnemen tot het oorspronkelijke leenbedrag. Dat kan bij een persoonlijke lening niet. Wil je bij een persoonlijke lening opnieuw lenen, dan moet je een nieuwe lening aanvragen. Hiermee is het doorlopend krediet flexibeler dan de persoonlijke lening.

Een ander belangrijk verschil is de rente. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel. Die kan in theorie dagelijks wijzigen. Bij een persoonlijke lening heb je gedurende de afgesproken looptijd een vaste rente. Je weet bij een persoonlijke lening dus precies waar je aan toe bent.

Conclusie: bij een doorlopend krediet heb je meer flexibiliteit. Bij een persoonlijke lening meer zekerheid.

Soorten doorlopend krediet

De meeste bekende variant van een doorlopend krediet staat hierboven al beschreven, maar ook een credit card en kopen op afbetaling bij een winkel is meestal een vorm van doorlopend krediet. Ook bij deze vormen is er vaak sprake van een kredietlimiet waarbij je reeds afgeloste bedragen weer kunt opnemen.

Soorten persoonlijke lening

Onder persoonlijke leningen vallen leningen waarop je maandelijks aflost en waarbij je precies weet wanneer de lening is afgelopen. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor de aanschaf van producten waarvan de waarde vrij snel afneemt. Denk hierbij aan een auto. Een persoonlijke lening wordt daarom ook wel een autolening genoemd. Maar ook voor de aanschaf van goederen zoals een keuken of wasmachine of de financiering van een vakantie kan een persoonlijke lening prettig zijn. Zodra de auto, keuken of wasmachine aan vervanging toe is ben je van de lening af. Een prettige gedachte.

Een persoonlijke lening kun je ook gebruiken voor het financieren van een verbouwing aan jouw eigen woning. De kenmerken van de PL voldoen aan de eisen voor de hypotheekrenteaftrek, waardoor de rente die je betaalt net zo goed aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting als die van een hypotheek.