Let op! Geld lenen kost geld
Dure creditcard kredieten? Leningen samenvoegen zorgt voor goedkoper lenen!
Informatie afsluiten

Leningen samenvoegen

Goedkoper lenen: combineren kleine dure leningen

Heb je al één of meerdere (kleine) leningen? Dan is de kans dat je kunt besparen op je maandlasten heel groot. Ook als je een extra lening wilt afsluiten dan is dat een geschikt moment om al je leningen samen te voegen tot 1 grotere lening en daarmee te besparen op je maandlast.

De hoogte van de rente wordt mede bepaald door de hoogte van de lening. Een laag bedrag lenen brengt bijna altijd een hogere rente met zich mee dan wanneer je een hoger bedrag leent. Heb je meerdere kleine leningen dan kun je vrijwel altijd flink besparen door deze samen te voegen tot 1 hogere lening. Via onze vergelijking kun je de goedkoopste leningen vinden. Tel eerst alle kleine leningen bij elkaar op en zoek voor dat bedrag (plus eventueel extra benodig geld) de beste lening.

Wil je meer weten over het samenvoegen van leningen lees dan verder.

Direct leningen vergelijken

Kleine, dure leningen

Een wasmachine op afkoop, een openstaand bedrag bij de creditcard maatschappij, een roodstand op de rekening en nog een andere lening. Het komt in de praktijk vaak voor. Voor al deze kleine leningen betaal je vaak de hoofdprijs aan rente. De rente die een postorderbedrijf rekent voor het in maandlijkse termijnen betalen van een wasmachine ligt vaak rond de 15%. Ook creditcard maatschappijen rekenen dergelijke rentes. Roodstaan kost gemiddeld rond de 11% rente.

Een voorbeeld.
Lening Bedrag Rente Per jaar
Wasmachine en wasdroger op afbetaling € 1000 15% € 150
Gemiddeld uitstaand saldo credit card € 2500 15% € 375
Roodstaan betaalrekening € 1500 11% € 165
Doorlopend krediet* € 5000 9,9% € 495
    Totaal: € 1185
Nieuw doorlopend krediet** € 10000 5,6% € 560
    Besparing: € 625
* gemiddelde rente doorlopend krediet bij de ABN Amro, Rabobank, SNS Bank en ING Bank (per 1 okt 2013)
** laagste rente via Lening.nl voor een lening van 10.000 euro (per 1 okt 2013)

Een hogere, maar goedkopere lening

De meeste banken rekenen een lagere rente voor hogere leningen. Dit doen ze onder andere, omdat bijvoorbeeld de administratie- en personeelskosten die in de rente zitten verwerkt, voor een kleine lening net zo hoog zijn als voor een hoge lening. Bovenstaand voorbeeld toont aan dat het samenvoegen van leningen honderden euro�s voordeel per jaar kan opleveren. Dit voordeel kun je gebruiken om de lening (extra) af te lossen waardoor je sneller van de lening af bent.

Kun je leningen altijd samenvoegen?

Alle hiervoor genoemde leningen, een afbetalingsregeling, credit card of roodstand kun je bijna altijd boetevrij aflossen. Dat geldt ook voor een doorlopend krediet. In een enkel geval betaal je voor het vroegtijdig aflossen van een persoonlijke lening een kleine boete. Berekeningen wijzen echter uit dat het dan meestal nog steeds loont om de leningen samen te voegen of over te sluiten.
Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.