Geld lenen kost geld

Maandbedrag lening berekenen

Maandbedrag voor een lening berekenen

Je denkt na over een lening. Maar wat kost dat eigenlijk per maand? Je moet het wel kunnen betalen! Hier kun je eenvoudig het maandbedrag voor je lening berekenen.

Indicatie van jouw maandbedrag

Het maandbedrag dat we in bovenstaande berekening voor jou kunnen berekenen, is een benadering van de werkelijke maandlast. Door afrondingsverschillen kan het zo zijn dat dit bedrag wat afwijkt van de maandlast die een kredietverstrekker berekent. Natuurlijk is uiteindelijk de berekening van de bank leidend in wat je werkelijk per maand gaat betalen.

Maandlast doorlopend krediet

Bij de berekening kun je geen leenvorm kiezen: hier wordt de maandlast voor een persoonlijke lening berekend. Het bedrag dat je bij een doorlopend krediet per maand betaalt is namelijk niet afhankelijk van rente en looptijd – het is simpelweg een percentage (1%, 1,5% of 2%) van de afgesproken kredietlimiet. Heb je een limiet van € 10.000 en een maandlast van 2%, dan betaal je € 200 per maand.

Maandlast = rente + aflossing

De maandlast van een lening bestaat uit rente en aflossing, zowel bij een persoonlijke lening als bij een doorlopend krediet. De verdeling van de maandlast over rente en aflossing werkt bij deze twee leenvormen wel verschillend.

Rente en aflossing bij een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een vaste afspraak: alle gegevens worden vastgelegd bij het afsluiten ervan. Het rentepercentage ligt vast, het maandbedrag en daarmee ook de looptijd. Uit het vaste maandbedrag wordt altijd een deel aan rente gehaald (berekend over de nog openstaande schuld) en met de rest wordt afgelost op de lening. Het maandbedrag is precies zo berekend dat je aan het eind van de looptijd de hele lening hebt terugbetaald.

Rente en aflossing bij een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is veel flexibeler: daar staat de kredietlimiet vast en het maandbedrag, meer niet. Het maandbedrag is een percentage van de afgesproken limiet. Na het incasseren van het maandbedrag wordt eerst uitgerekend hoeveel rente (het percentage is variabel) je verschuldigd bent over de openstaande schuld (die kan variëren omdat je naar eigen wens bedragen kunt aflossen en weer opnemen). Wat vervolgens overblijft van het maandbedrag wordt gebruikt voor aflossing. Omdat je niet van tevoren weet hoe het rentepercentage zich gaat ontwikkelen én niet weet hoe het gaat lopen met opnames en aflossingen kun je niet vooraf weten hoe lang je over het terugbetalen van het doorlopend krediet gaat doen.

Hoger maandbedrag = sneller klaar en lagere kosten

Kun je meer missen dan het maandbedrag dat we hierboven voor je berekend hebben? Kijk dan eens wat eruit komt als je kiest voor een kortere looptijd. Dan wordt het maandbedrag hoger, maar ben je sneller van je lening af. Dat zorgt ervoor dat je er uiteindelijk in totaal minder voor betaalt: de totale kosten worden lager. Hoe sneller je op je lening aflost, hoe minder rente je immers hoeft te betalen.

Bekijk de andere berekeningen voor geld lenen

Lening Maandlasten Berekening