Let op! Geld lenen kost geld

Hoeveel kan ik lenen?

Maximale lening berekenen

Je hebt een wens waarvoor je een lening nodig hebt. Dus wil je weten hoeveel geld je kunt lenen. Hier kun je eenvoudig een indicatie van jouw maximale lening berekenen.
per maand
per maand

Indicatie van jouw maximale lening

Het maximale bedrag dat we hier voor jou berekenen is een indicatie. Wat je werkelijk kunt lenen wordt bepaald door de kredietverstrekker waar je de lening aanvraagt. Wel hanteren de meeste geldverstrekkers dezelfde algemene leennormen als wij in onze berekening gebruiken, dus je kunt redelijk uitgaan van deze indicatie voor jouw maximale lening.

Totaal van geleende bedragen

Het maximale bedrag is het totaalbedrag dat jij volgens die leennormen kunt lenen. Het is dus niet zo dat je - ook al heb je al lopende kredieten - dit bedrag in zijn geheel extra kunt aanvragen. Als je openstaande leningen hebt (daaronder vallen ook aankopen op afbetaling, creditcards, uitgestelde betalingen en winkelpassen) haal je die bedragen van het maximum af om te ontdekken hoeveel ruimte je nog hebt voor een extra lening.

Leningen oversluiten

Heb je al leningen lopen, dan is het altijd verstandig om eens goed te kijken of je die niet beter kunt oversluiten naar één nieuwe lening. Vooral koop op afbetaling, maar ook een creditcard krediet en rood staan op je betaalrekening zijn dure vormen van geld lenen. Door de openstaande bedragen mee te nemen in een nieuwe lening kun je het totaalbedrag dat je aan rente betaalt flink verlagen.

Kredietvorm en rente niet van belang

Misschien heb je gemerkt dat we niet vragen wat voor soort lening je wilt afsluiten. Dat is voor het berekenen van jouw maximale lening dan ook niet van belang. Of je nu kiest voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, het maximum blijft gelijk. Ook het rentepercentage hoef je niet in te vullen - de berekening van wat je kunt lenen is puur afhankelijk van jouw inkomen, leefsituatie en vaste lasten.

Hoe werkt de berekening?

Misschien vraag jij je af hoe die berekening van jouw maximale lening dan precies werkt? We leggen dat uitgebreid aan je uit op onze pagina Normen maximale lening. Daar lees je over een tabel met bedragen die regelmatig herzien worden - die bedragen vind je bij onze Leencijfers omtrent de maximale lening berekening.

Maximale lening niet heilig

Het is natuurlijk leuk om te weten wat je maximaal aan lening kunt krijgen. Toch is het verstandig om altijd goed na te denken over welk bedrag je nu eigenlijk nodig hebt. Geld lenen kost altijd geld, dus meer lenen dan je nodig hebt is zonde van de te betalen rente. Misschien kun je wel kiezen voor een kleinere uitgaven dus minder lenen? Of je spaart nog even door zodat je kunt volstaan met een lager leenbedrag... laat je in elk geval niet verleiden tot het doen van grotere aankopen omdat jouw maximale lening je die ruimte biedt. Elke lening moet je tenslotte ook terugbetalen!

Bekijk alle online berekeningen

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.