Achteraf betalen via Riverty gratis?
Zo makkelijk: online shoppen, en in de webshop kun je kiezen voor achteraf betalen. Dat is gratis, je hoeft niet eens rente te betalen. Ideaal toch? De webshop regelt dat via een ander bedrijf. Klarna bijvoorbeeld, of Tinka – en nu is er Riverty.
Riverty – nieuwe naam voor AfterPay
Zegt je niets? Riverty is de nieuwe naam voor AfterPay – dat zegt je misschien wel wat. Die oude naam is wel duidelijker over wat ze doen dan dat nieuwe Riverty.
Achteraf betalen / BNPL
Op de website hebben ze het ook niet over achteraf betalen of betalen in termijnen. Tegenwoordig hebben we het dan over BNPL: buy now, pay later. Of op z’n ouderwetse Nederlandse: Nu halen, later betalen. Gratis, je hoeft daar niets extra voor te betalen. Niet eens rente.
BNPL een goed idee?
Een tijdje geleden hadden we het al over betalen in termijnen. Bij BNPL gaat het in principe om in één keer betalen, alleen niet nu meteen. Wat we ook wel uitgestelde betaling noemen.
In één keer ophoesten
Je moet dat te betalen bedrag dan dus wel in één keer ophoesten. Op dit moment heb je het niet, anders hoefde je niet voor later betalen te kiezen.
Hoe weet je zeker dat dit lukt?
Hoe weet je zeker dat je het dan wel hebt? Omdat je salaris dan is binnengekomen? Okay, alleen betekent het wel dat je de volgende maand moet uitkomen met minder geld. Daar ben je niet heel goed in, anders had je wel spaargeld om die aankoop mee te betalen.
Kans op betalingsproblemen
Als je jouw financiën goed onder controle hebt hoeft BNPL niet voor problemen te zorgen. Maar de kans is wel behoorlijk, zeker onder jongeren. Die denken misschien iets minder goed na over een uitgave en de betalingsverplichting die eraan vast zit.
Niet op tijd betaald? Dikke boete!
Betaal je niet op tijd, dan is deze manier van geld lenen opeens verre van gratis. Je krijgt dan een forse boete aan je broek – wat de start (of een boost) kan zijn voor groeiende geldproblemen.
Geen toets op inkomen, lasten en BKR
Extra verraderlijk aan deze leenvorm is dat er geen sprake is van een toets. Ze hoeven niet te kijken naar jouw inkomen en lasten, ze hoeven geen BKR-toets te doen en het geleende bedrag ook niet aan te melden bij het BKR. Dat is tricky: zo kun je gemakkelijk heel veel schulden opbouwen.
Onverantwoord geld lenen
Dat is dan ook het grote verschil met het afsluiten van een persoonlijke lening. Daarbij moet jouw aanvraag op allerlei punten gecontroleerd worden – om te zien of het verantwoord is om die lening te verstrekken. Zo kun je dus gemakkelijk onverantwoord geld lenen.
Zonder rente is het geen lening?
Het ontbreken van die controles heeft te maken met de definitie van lenen. Kennelijk is het volgens de wet alleen maar een lening als je rente moet betalen. Zonder rente geen lening, dus geen regels, dus geen verplichte toetsing.
BNPL onder toezicht
Gelukkig zijn ze er bij de Europese Commissie wel mee bezig om ook BNPL te laten vallen onder de Richtlijn Consumentenkrediet. Als dat gebeurt vallen de aanbieders onder het toezicht van de Autoriteit Financiëe Markten (AFM) en moeten ze aan veel meer eisen voldoen.