Geld lenen kost geld

Autolening afsluiten vs private lease

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Autolening afsluiten vs private lease

Je wilt een (andere) auto kopen, maar daarvoor niet jouw spaarrekening plunderen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om een auto op een andere manier te financieren dan (volledig) met eigen geld. Een persoonlijke lening afsluiten en daarmee een auto kopen bijvoorbeeld. Maar private lease wordt ook steeds populairder. Wat is het verschil tussen een autolening en private lease?

Autofinanciering bij de dealer

De dealer biedt vaak ook autofinancieringen aan. Veelal zijn dat ook gewone persoonlijke leningen, alleen dan via een tussenpersoon. Of de autofinanciering is simpelweg een private lease constructie.

Persoonlijke lening voor een auto

Een autolening is niets anders dan een persoonlijke lening (PL) waarbij het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een auto. Zo kan elke persoonlijke lening een autolening worden.

Persoonlijke lening aanvragen

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Een PL is een heldere manier van geld lenen: je leent een bedrag en krijgt dat op jouw rekening gestort. Je gaat een afgesproken periode elke maand een bedrag betalen, dat is de maandlast. Die maandlast is steeds hetzelfde en bestaat uit rente en aflossing. Het rentedeel is in het begin hoog, want wordt berekend over de openstaande schuld. Het resterende deel wordt afgelost op de schuld, die daardoor elke maand lager wordt. Zo daalt het rentedeel en groeit het aflossingsdeel – totdat de lening aan het eind van de looptijd helemaal is afgelost.

Overige lasten van de auto komen erbij

Kies je voor een persoonlijke lening om je auto te financieren, dan moet je er rekening mee houden dat je ook andere vaste lasten hebt voor het autorijden:

  • autoverzekering
  • wegenbelasting
  • onderhoud en reparatie

Tel die kosten dus op bij de maandlast van de lening om de totale vaste lasten van de auto te berekenen.

Private lease auto

Kies je voor private lease, dan zitten de kosten van de autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud in het maandbedrag verwerkt. Je bent in één keer klaar en hebt zelf alleen nog de brandstof (of elektriciteit) te betalen. Wel zo makkelijk en geen gedoe met onverwachte kosten voor onderhoud en reparaties.

Premie autoverzekering

De premie van de autoverzekering hoef je bij private lease niet meer los te betalen. Dat maakt ook dat deze financieringsvorm voor jongere automobilisten vaak goedkoper uitpakt. Zij hebben nog weinig schadevrije jaren opgebouwd, waardoor een eigen autoverzekering voor hen relatief duur uitpakt. Andersom is zelf kopen en verzekeren veelal goedkoper als je ouder bent dan 35 jaar en een leuk aantal schadevrije jaren hebt.

Schadevrije jaren in leaseperiode

Rijd je geen schade in de periode dat je in een private lease auto rijdt? Dat zijn ook schadevrije jaren. Koop je daarna weer een eigen auto, dan zijn er verzekeraars die deze jaren meenemen bij het bepalen van de premie voor de nieuwe autoverzekering. Alleen doen helaas niet alle verzekeraars dat.

Kilometerprijs

Houd er bij private lease rekening mee dat je een x-aantal kilometers afspreekt. Rijd je in een jaar méér dan dat aantal? Dan moet je vaak een behoorlijke kilometerprijs betalen. Dat kan private lease veel duurder maken dan je vooraf had gedacht.

Opzeggen private lease

Ook goed om in beeld te houden: je gaat met private lease een overeenkomst aan voor een aantal jaren. Die overeenkomst kun je meestal niet tussentijds opzeggen. Of alleen met een behoorlijke boete.

Dat geeft je minder flexibiliteit dan de aankoop van een eigen auto met een persoonlijke lening. Daarbij is de auto van jou en kun je die verkopen wanneer je wilt. Check bij het afsluiten van een PL wel hoe het zit met vervroegd aflossen. Dat verkopen is bij een lease-auto niet aan de orde: die auto is helemaal niet van jou.

Gevolgen voor maximale hypotheek

Geld lenen voor een auto betekent sowieso dat er een BKR-registratie volgt. Bij private lease wordt daarbij niet alleen het financieringsdeel van de leasesom geregistreerd, maar de totale leasesom. Inclusief het servicedeel voor belasting, onderhoud, reparaties en verzekering.

Er staat bij de keuze voor private lease dus een groter bedrag bij het BKR dan bij een persoonlijke lening. Dat kan behoorlijke gevolgen hebben als je een hypotheek wilt afsluiten: daarbij wordt rekening gehouden met lopende leningen.

Wat is beter: autolening of private lease?

Kortom: er zijn grote verschillen tussen een autolening en private lease. Wat voor jou beter uitpakt… dat ligt aan jouw persoonlijke situatie en wat jij belangrijk vindt. Je weet nu in elk geval waar je op moet letten!