Geld lenen kost geld

De slimste manier om een verbouwing te financieren

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

De slimste manier om een verbouwing te financieren

Geld lenen voor het verbouwen / verduurzamen van je eigen huis

Een verbouwing van je eigen huis: dat kost al snel serieus geld. Geld dat je niet altijd op je spaarrekening hebt staan. Wil je toch verbouwen, dan het een prima oplossing om er geld voor te lenen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden… welke is de slimste?

Hypotheek ligt voor de hand

De eerste soort lening waar je aan denkt als het gaat om het verbouwen van je huis is de hypotheek. Een hypotheek is immers een lening voor je huis. Hoogstwaarschijnlijk heb je een hypotheek lopen – dus dan ga je die aanpassen.

Oversluiten naar andere bank

Die aanpassing kan inhouden dat je de hypotheek gaat oversluiten naar een andere bank. Er zijn genoeg situaties waarin dat voordelig uitpakt, afhankelijk van de hypotheekrentes bij de verschillende banken. Daar kan dan wel een boeterente bij komen kijken.

Extra lenen bij huidige hypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om bij dezelfde bank een extra bedrag te lenen door jouw hypotheek daar te verhogen. Dan kan de huidige hypotheek blijven lopen zoals die nu is, komt er een nieuw leningdeel bij. Misschien is daar ruimte voor binnen de huidige notariëe inschrijving, dan hoef je er niet opnieuw voor naar de notaris – dat scheelt weer in de kosten.

Kosten bij financieren via hypotheek

Want kosten: daar kom je niet onderuit als je iets met je hypotheek gaat doen. De hypotheekadviseur doet het niet gratis, er is een taxatie van je woning nodig en dus vaak een notarisbezoek.

Persoonlijke lening kan ook prima

Maar geld lenen voor je huis hoeft niet per se via een hypotheek! Ook een persoonlijke lening (PL) is prima te gebruiken om een verbouwing mee te financieren.

PL-rente voor huis is aftrekbaar

Veel mensen denken dat de rente over een PL niet aftrekbaar is. Dat is een misvatting – tenminste: als het om geld voor de eigen woning gaat. Gebruik je het geld van een persoonlijke lening voor je eigen huis, dan valt de betaalde rente onder de hypotheekrenteaftrek!

Persoonlijke leningen vergelijken

Hogere rente, geen kosten

De rente voor een PL is wel hoger dan voor een hypotheek, dat is gewoon waar. Logisch ook: bij een hypotheek heeft de bank een mooi onderpand. Dat is bij een persoonlijke lening niet zo. Het risico voor de bank om het geld niet terug te krijgen is daardoor groter, dat zie je terug in de rente. Aan de andere kant: je maakt voor een PL geen kosten!

Verbouwen om te verduurzamen?

Ga je verbouwen om je huis duurzamer te maken? Bijvoorbeeld door de woning beter te isoleren of door het installeren van een warmtepomp? Dan zijn er ook nog leenmogelijkheden via het Warmtefonds van de overheid: de Energiebespaarlening. Bovendien kun je dan wellicht subsidie krijgen, dus duik daar zéker even in!