Elektrische auto: lening afsluiten of leasen?
Een elektrische auto is in deze tijden van hoge brandstofprijzen bijzonder interessant. Zéker als je zonnepanelen op je dak hebt liggen of binnenkort laat plaatsen is het slim om elektrisch te gaan rijden. De opgewekte zonnestroom kan immers prima dienen om de accu van de elektrische auto op te laden!
Geld voor een elektrische auto
Maar ja, zo’n stekkerauto kost wel serieus geld. Dat heeft niet iedereen zomaar even op z’n spaarrekening staan. De lagere kosten van elektrisch rijden zijn wel een mooie compensatie voor de hogere aanschafprijs, alleen moet je het geld wel ergens vandaan halen.
Lenen: persoonlijke lening of private lease?
Bij auto’s kun je aan twee dingen denken: een persoonlijke lening of private lease. Dat laatste – leasen – wordt steeds vaker gedaan voor automobilisten. Wat is nou slimmer om te doen?
Leasen vaak goedkoper voor jongeren
Dat ligt onder andere aan je leeftijd. Ben je jonger dan 25 jaar, dan is leasen vaak goedkoper dan lenen. Dat komt vooral door de verzekeringspremie… een autoverzekering zit bij de leaseprijs in en de premie kan voor jongere automobilisten aardig in de papieren lopen.
Maandlasten lening plus autoverzekering
Ben je ouder dan 35 jaar en heb je een leuk aantal schadevrije jaren? Dan is het afsluiten van een persoonlijke lening en zelf je auto verzekeren meestal goedkoper dan leasen. De verzekeringspremie is dan een stuk lager, waardoor de combinatie van de maandlasten van de lening plus de verzekeringspremie veel lager uitpakt.
Wegenbelasting en onderhoud
Natuurlijk zijn er nog meer verschillen tussen lenen en leasen. Bij leasen zitten de wegenbelasting en het onderhoud ook verwerkt in de maandlast – met een eigen auto moet je daar in je lasten nog wel rekening mee houden. Overigens is die wegenbelasting bij een elektrische auto nog even niet aan de orde.
Kilometers, opzeggen en verkopen
Bij private lease spreek je een x-aantal kilometers af. Rijd je meer, dan moet je daarvoor een vaak forse kilometerprijs betalen. Je kunt een lease-overeenkomst meestal niet zomaar opzeggen. De auto wordt bij private lease nooit echt van jou – je kunt ‘m dus ook niet verkopen.
Schadevrij rijden
En houd in de gaten wat er gebeurt qua schadevrij rijden. Met je eigen autoverzekering bouw je schadevrije jaren op die jou ieder jaar een hogere korting op de premie opleveren. Als je na het leasen weer zelf een auto koopt nemen niet alle verzekeraars de schadevrij gereden jaren in de leaseperiode mee.
Subsidie elektrische auto ook bij private lease
Misschien vraag jij je af hoe het met de subsidie voor elektrische auto’s zit als je kiest voor private lease. Als je er één koopt krijg je tenslotte een leuke subsidie (zolang de subsidiepot niet leeg is), ongeacht of je de auto nieuw of tweedehands koopt. We kunnen je geruststellen: de subsidie geldt óók bij een elektrische auto via een leasemaatschappij.
Gevolgen voor hypotheek
Een persoonlijke lening en een private lease overeenkomst hebben allebei gevolgen als je een hypotheek aanvraagt. De vaste lasten zorgen ervoor dat je minder kunt lenen voor de aankoop van een huis.
Private lease bevat meer lasten
Die gevolgen zijn groter bij private lease, omdat daar veel meer dan alleen de leninglasten in het maandtarief verwerkt zit.
Wat is goedkoper – PL of private lease?
De vraag wat goedkoper uitpakt en wat je beter kunt doen, die kunnen wij dus niet zomaar beantwoorden. Het hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en wat jij belangrijk vindt. Succes bij het maken van de keuze!