Geld lenen kost geld

Geld lenen is toch niet slecht?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Geld lenen is toch niet slecht?

Wat denk jij als het gaat over geld lenen? Heb je dan zo’n gevoel van ‘dat kun je beter niet doen’, ‘dat geeft alleen maar problemen’ of iets dat daarop lijkt? Best interessant om even over na te denken.

Waarschuwend over lenen

Ik merk dat ik vaak waarschuwend schrijf als het gaat over geld lenen. Niet dat een lening slecht is, wel dat je er heel bewust mee moet omgaan. Omdat het er ook voor kan zorgen dat je (erger) in de financiëe problemen komt – en dat wil je toch het liefst voorkomen.

Beter geen lening afsluiten?

Die waarschuwende houding zou de indruk kunnen wekken dat ik zeg dat je beter geen lening kunt afsluiten. Een beetje gek eigenlijk, om dat te verkondigen op een website die lening.nl heet.

Prima als je weet wat je doet

En het klopt ook niet, dat is niet wat ik zeg. Een lening afsluiten is helemaal prima als je weet wat je doet. Als je niet teveel leent en genoeg bestedingsruimte hebt om die lening ook weer netjes terug te betalen. En als je dan wel de lening kiest die voor jou het gunstigst uitpakt.

Leningen vergelijken

Geld lenen kost geld

Feit blijft natuurlijk dat geld lenen ook geld kost, dat wel. Je betaalt immers rente over het geleende geld. Dus: als je een uitgave kunt bekostigen zonder een lening is dat financieel beter – je bent er dan minder geld aan kwijt.

Kinderen niet laten lenen

Mijn kinderen probeer ik ook op die manier financieel op te voeden: dat ze geen geld lenen voor uitgaven die niet noodzakelijk zijn. Niet van vrienden, maar ook niet van mij!

Geen voorschot op zakgeld

Ik ben heel zuinig met het geven van een voorschot op zakgeld omdat het alweer op is. Als er geen héle goede reden voor is doe ik dat dus niet.

Voorschot vragen is lenen

Want ook dat is lenen: een voorschot vragen op geld dat je eigenlijk pas later hoort te krijgen. Je hebt daardoor in de maand daarna minder geld om uit te geven, want een deel had je al eerder besteed. De kans dat je in die volgende maand dan weer geld tekort komt is dan heel aanzienlijk.

Op de pof kopen is lenen

Ook lenen: spullen op rekening kopen, waarbij je die rekening eens in de maand moet betalen. Dat is in feite hetzelfde als betalen met een creditcard.

Soms is het gewoon nodig

Het is allemaal lenen en nee, dat is niet per se slecht of verkeerd of fout. Welnee! Soms is het gewoon nodig en dan is het fijn dat het kan.

Leennormen en BKR-registratie

Dan vind ik het ook weer fijn dat we in Nederland een heel behoorlijk systeem hebben om mensen tegen zichzelf te beschermen. Met leennormen en BKR-registratie, waardoor er alarmbellen gaan rinkelen als je een lening aanvraagt die je waarschijnlijk in de problemen zal gaan brengen.

Dat systeem kan niet alle problemen voorkomen. Daarom blijf ik roepen: doe voorzichtig met geld lenen!

 

Wat anderen over Lening.nl zeggen

89 klanten beoordelen ons met een 4.4/5

Razendsnel

Heel snel en gemakkelijk in te dienen

Perfect

Perfect

Makkelijk intevullen

Was een goed inschrijfformulier makkelijk zonder moeilijke vragen

Fijn

ik hoop dat jullie me hierbij kan helpen

ik zal jullie ook netjes terug betalen ,

Good

Good

Een goed en helpend bedrijf

Een fijn bedrijf dat mensen helpt zelfstandig te worden en iets bik te brengen in de maatschappij.

Snel en makkelijk

Goed

Makelijk en begrijpend

Goed

Ging heel soepel

Kon alles goed begrijpen en was heel eenvoudig om te doen.

Makkelijk en duidelijk

Aanvragen is makkelijk en duidelijk.