Geld lenen kost geld

Geld lenen voor zonnepanelen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Geld lenen voor zonnepanelen

Heb jij een eigen huis en baal jij er ook van dat je niet al vorig jaar of eerder zonnepanelen op je dak hebt laten plaatsen? De uitbundige zonneschijn dit jaar in combinatie met de hoge stroomprijzen zorgen ervoor dat de bezitters van zonnepanelen er goed uitspringen met hun energierekening. Dat wil jij misschien ook wel…

Waar ga je dat van betalen?

Maar ja, zonnepanelen kosten geld. Dat moet je wel kunnen betalen. Ja, de overheid helpt mee door de btw die je over de panelen betaalt terug te geven… maar er blijft natuurlijk nog wel een behoorlijk bedrag over dat je zelf moet ophoesten. Als dat niet op jouw spaarrekening staat – of je wilt het daar niet vanaf halen gezien de onzekere tijden. Het is niet gek dat je dan wat spaargeld achter de hand wilt houden voor onvoorziene situaties of extra hoge kosten. Dan kan het slimmer zijn om geld te lenen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Manieren om geld te lenen voor zonnepanelen

Dat lenen kan via verschillende wegen:

  • leasen
  • persoonlijke lening
  • hypotheek
  • Energiebespaarlening

Zonnepanelen leasen

Aanbieders van zonnepanelen geven vaak de mogelijkheid om ze te leasen. Ook dat is een vorm van lenen: één waar vaak een behoorlijke rente in verwerkt zit. Je betaalt een vast bedrag per maand, daarvan is (net als bij een lening) een deel rente en een deel aflossing. Het is dus verstandig om goed te kijken of een andere vorm van lenen niet goedkoper uitpakt.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is de ideale leenvorm voor zonnepanelen. Je betaalt voor het afsluiten van een PL geen kosten en er komt nauwelijks rompslomp bij kijken. Heel anders dan bij een hypotheek! Aan de andere kant is de rente die je bij een persoonlijke lening betaalt wel hoger dan voor een hypotheek.  Het slimste is om de twee opties tegen elkaar af te wegen en zo een weloverwogen beslissing te nemen.

Hypotheek verhogen voor zonnepanelen

Het verhogen van jouw lopende hypotheek is ook een manier om zonnepanelen te financieren. Bij het aanpassen van een hypotheek komen wel behoorlijke kosten kijken. Het bedrag dat nodig is voor de aanschaf van de panelen is niet zo hoog dat die kosten snel goedgemaakt worden doordat de hypotheekrente lager is dan de lening op een PL. Ben je bezig met een grotere verbouwing, één waarvoor je veel meer geld nodig hebt dan alleen voor de zonnepanelen, dan kan het verhogen van de hypotheek een slimme keuze zijn.

Energiebespaarlening van de overheid

De overheid stimuleert graag dat we met z’n allen duurzaamheidsmaatregelen treffen. Daarom kun je via het Nationaal Warmtefonds een Energiebespaarlening afsluiten. Nieuw is dat deze zelfs zonder rente is als je een laag inkomen hebt (samen niet meer dan € 45.014 verdient). Natuurlijk moet je wel aan de voorwaarden voldoen voor zo’n lening.

Is de rente aftrekbaar?

Een interessant vraag is hoe het zit met de aftrekbaarheid van de rente over een lening voor zonnepanelen. In de basis geldt dat als je geleend geld gebruikt voor de aanschaf, het onderhoud of de verbetering van jouw eigen woning – dat de rente dan aftrekbaar is. We noemen dat hypotheekrenteaftrek, maar deze aftrek geldt ook voor persoonlijke leningen.

Vallen zonnepanelen onder eigenwoninglening?

De rente is aftrekbaar als de lening aan de voorwaarden voor de eigenwoninglening voldoet. Of zonnepanelen onder de verbetering van de eigen woning vallen, daarover zijn verschillende meningen te vinden. De website van de Belastingdienst vermeldt dat de eigenwoninglening alléén gebruikt mag worden voor zaken die ‘onlosmakelijk met de woning verbonden zijn’. Daarbij zeggen ze specifiek over zonnepanelen dat die onlosmakelijk verbonden zijn als die “niet van het dak te verwijderen zijn zonder ze te beschadigen”. Wij durven hierover dan ook geen stellige uitspraak te doen.

Wat is de beste keuze qua lening voor zonnepanelen?

De beste keuze hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en wensen, daar kunnen wij op afstand geen uitspraak over doen. Het is verstandig om de verschillende mogelijkheden goed op een rij te zetten en jezelf daarbij de volgende vragen te stellen:

  • welke kosten komen kijken bij het afsluiten?
  • welk rentepercentage betaal ik?
  • wat zijn de voorwaarden?
  • wat betaal ik in totaal aan rente & kosten?
  • hoe flexibel ben ik?

Met het totaalbeeld kun je de juiste keuze maken voor jouw situatie!