Geld lenen kost geld

Geld lenen voor zonnepanelen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Hoe kun je geld lenen voor zonnepanelen? Geld lenen voor zonnepanelen kan kan op verschillende manieren, zoals:

  1. Energiebespaarlening vanuit de overheid
  2. Leasen
  3. Persoonlijke lening
  4. Hypotheek

1. Energiebespaarlening voor zonnepanelen vanuit de overheid

De landelijke Energiebespaarlening is een lening voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Gebruik de energiebespaarlening als lening voor zonnepanelen. Via het Nationaal Warmtefonds kun je een Energiebespaarlening afsluiten.

Sinds 1 juni 2022 kun je bij het Warmtefonds 100% van het leenbudget aan zonnepanelen besteden. Deze lening is zonder rente als je een laag inkomen hebt (samen niet meer dan € 45.014 verdient). Je moet wel aan de voorwaarden voldoen voor zo’n lening.

De energiebespaarlening wordt verstrekt door de overheid om energiebesparende investeringen aantrekkelijker te maken.

2. Zonnepanelen leasen

Aanbieders van zonnepanelen geven vaak de mogelijkheid om ze te leasen. Ook dat is een vorm van lenen: één waar vaak een behoorlijke rente in verwerkt zit. Je betaalt een vast bedrag per maand, daarvan is (net als bij een lening) een deel rente en een deel aflossing. Het is dus verstandig om goed te kijken of een andere vorm van lenen niet goedkoper uitpakt.

3. Persoonlijke lening voor zonnepannelen

Een persoonlijke lening is de ideale leenvorm voor zonnepanelen. Je betaalt voor het afsluiten van een PL geen kosten en er komt nauwelijks rompslomp bij kijken. Heel anders dan bij een hypotheek! Aan de andere kant is de rente die je bij een persoonlijke lening betaalt wel hoger dan voor een hypotheek. Het slimste is om de twee opties tegen elkaar af te wegen en zo een weloverwogen beslissing te nemen.

4. Hypotheek verhogen voor zonnepanelen

Het verhogen van jouw lopende hypotheek is ook een manier om zonnepanelen te financieren. Bij het aanpassen van een hypotheek komen wel behoorlijke kosten kijken. Het bedrag dat nodig is voor de aanschaf van de panelen is niet zo hoog dat die kosten snel goedgemaakt worden doordat de hypotheekrente lager is dan de lening op een PL. Ben je bezig met een grotere verbouwing, één waarvoor je veel meer geld nodig hebt dan alleen voor de zonnepanelen, dan kan het verhogen van de hypotheek een slimme keuze zijn.
Overzicht met opties voor geld lenen voor zonnepanelen

Is de rente over een lening voor zonnepanelen aftrekbaar?

Een interessant vraag is hoe het zit met de aftrekbaarheid van de rente over een lening voor zonnepanelen. In de basis geldt dat als je geleend geld gebruikt voor de aanschaf, het onderhoud of de verbetering van jouw eigen woning – dat de rente dan aftrekbaar is. We noemen dat hypotheekrenteaftrek, maar deze aftrek geldt ook voor persoonlijke leningen.

Vallen zonnepanelen onder eigenwoninglening?

De rente is aftrekbaar als de lening aan de voorwaarden voor de eigenwoninglening voldoet. Of zonnepanelen onder de verbetering van de eigen woning vallen, daarover zijn verschillende meningen te vinden. De website van de Belastingdienst vermeldt dat de eigenwoninglening alléén gebruikt mag worden voor zaken die ‘onlosmakelijk met de woning verbonden zijn’. Daarbij zeggen ze specifiek over zonnepanelen dat die onlosmakelijk verbonden zijn als die “niet van het dak te verwijderen zijn zonder ze te beschadigen”. Wij durven hierover dan ook geen stellige uitspraak te doen.

Wat is de beste keuze qua lening voor zonnepanelen?

De beste keuze hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Het is verstandig om de verschillende mogelijkheden goed op een rij te zetten en jezelf daarbij de volgende vragen te stellen:

  • welke kosten komen kijken bij het afsluiten?
  • welk rentepercentage betaal ik?
  • wat zijn de voorwaarden?
  • wat betaal ik in totaal aan rente & kosten?
  • hoe flexibel ben ik?

Met het totaalbeeld kun je de juiste keuze maken voor jouw situatie!