Geld lenen kost geld

In termijnen betalen is duur geld lenen!

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

In termijnen betalen is duur geld lenen!

Heb jij weleens een aankoop in termijnen betaald? Zeker voor grotere aankopen wordt dat door verkopers wel aangeboden: dat je in een x-aantal maandelijkse termijnen het aankoopbedrag kunt voldoen. Webshops geven je vaak die mogelijkheid en dat kan best aantrekkelijk lijken – ze noemen het ook wel ‘gespreid betalen’.

Gespreid betalen lijkt aantrekkelijk

Ik zeg ‘lijken’, omdat het in de praktijk meestal een dure vorm van geld lenen is. Het voelt misschien niet als lenen, maar betalen in termijnen is dat wel degelijk. Je krijgt immers wel de beschikking over jouw aankoop zonder dat je er volledig voor betaald hebt. Het geld voor die aankoop moet je achteraf altijd nog wel betalen. Je hebt dus gebruik gemaakt van geleend geld.

Wat zijn de nadelen van betalen in termijnen?

Het kan best handig zijn om een grote uitgave in delen te betalen. Toch kleeft er ook een aantal nadelen aan:

  • Hoge rente, dus duur lenen
  • Risico op betalingsproblemen
  • Valkuil van makkelijke verstrekking

Hoge rente, dus duur lenen

Ten eerste zit er in die maandelijkse termijnen veelal een hele forse rente verwerkt. Doorgaans is dat simpelweg de maximale rente die volgens de wet aan particulieren in rekening gebracht mag worden. Dat maakt deze manier van geld lenen gewoon duur!

Risico op betalingsproblemen

Een ander nadeel is dat je die termijnen wel moet kunnen ophoesten. Als er iets onverwachts gebeurt in jouw financiëe plaatje en de incasso van de maandelijkse termijn(en) lukt niet, dan ontstaat er al snel een serieus probleem. Met als het even tegenzit een negatieve BKR-registratie, met alle gevolgen van dien.

Valkuil van makkelijke verstrekking

Omdat de bedragen relatief klein zijn is de toetsing van de lening eenvoudiger. Dat is direct ook de valkuil van die faciliteiten voor gespreid betalen: ze worden soms erg makkelijk verstrekt. Ook aan mensen die daar beter niet aan kunnen beginnen. Omdat het zo makkelijk gaat hebben sommige mensen meerdere van dit soort betalingsregelingen, waardoor hun vaste lasten boven hun hoofd groeien.

Creditcard uitgaven gespreid betalen

Gespreid betalen wordt dus aangeboden door winkels. Tot voor kort was het ook een faciliteit die werd aangeboden door creditcardmaatschappijen. Met die faciliteit reken je de uitgaven die je in een maand doet met je creditcard niet in één keer af, maar betaal je een vast maandelijks bedrag om de creditcardschuld af te lossen. Deze faciliteit wordt tegenwoordig niet meer aangeboden bij nieuwe creditcards.

Nieuwe smartphone betalen via telefoonrekening

Wat vaak via gespreide betaling aangekocht wordt: een nieuwe smartphone. Het maandelijkse aflossingsbedrag wordt dan meegenomen in het maandbedrag voor het telefoonabonnement. Ook dat is niet gratis: er zit rente in verwerkt. Rente die je niet hoeft te betalen als je het nieuwe toestel gewoon van je eigen geld betaalt. Het bedrag dat je per maand voor je telefoon betaalt is zo onnodig hoog. Gelukkig zijn de regels rondom die telefoons wel anders dan vroeger. Vroeger gold een telefoon meenemen in je abonnement officieel niet als lening, tegenwoordig gelukkig wel.

Sparen voor een aankoop

Als het even kan is het beter om aankopen niet in termijnen te betalen. Boter bij de vis, gewoon betalen wat je koopt is veel verstandiger. Heb je het geld niet en wil je toch die aankoop doen? Dan is het verstandiger om gewoon voor een persoonlijke lening te kiezen.

Persoonlijke leningen vergelijken