Geld lenen kost geld

Lastige tijd overbruggen met lening

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lastige tijd overbruggen met lening

Dat we ons in een lastige financiëe periode bevinden, daar kunnen we kort over zijn. De prijzen van zo ongeveer alles zijn enorm gestegen, van hetzelfde geld kun je nu veel minder kopen. Of eigenlijk: minder leven. Minder prettig leven. Daar worden we niet heel blij van.

Lastige periode universeel

Op dit moment is die lastige periode universeel: iedereen heeft er last van. Niet iedereen evenveel: de één kan nog prima rondkomen (houdt alleen wat minder over om te sparen dan normaal) terwijl de ander echt niet meer weet waar het geld voor eten vandaan moet komen.

Hoe ga jij ermee om?

Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. De één gaat fanatiek besparen op uitgaven, de ander gaat bikkelen om te zorgen voor meer inkomen, weer een ander laat de boel de boel en hoopt dat het snel overgaat. Dat laatste is niet de meest verstandige manier. Je weet immers niet of het snel overgaat en zo niet, dan lopen de geldproblemen snel uit de hand.

Lening afsluiten om gat op te vullen

Misschien laat jij niet de boel de boel maar lukt het ook niet om te besparen of extra te verdienen. Dan komt misschien de volgende oplossing bij je op: een lening afsluiten om het gat op te vullen. Op korte termijn is het probleem dan opgelost: er is weer geld om jouw normale leven te blijven leven.

Aanvraag kan best lukken

Het zou best kunnen lukken, het aanvragen van zo’n lening. Als jouw inkomen heel aardig is, jouw vaste lasten niet te hoog zijn en jouw BKR-registratie vrij van coderingen, dan kan een bank jouw aanvraag best goedkeuren. De financiëe ruimte om een lening terug te betalen zou er dan moeten zijn.

Geen ruimte voor maandlast

Alleen: jij weet dat die ruimte er niet is. Jij hebt immers die lening nodig om je normale maandelijkse uitgaven te financieren. Daarmee ga je alleen wel de vaste maandelijkse lasten verhogen – je moet immers voor die lening elke maand een bedrag betalen. Terwijl je per maand al niet rond kon komen.

Geldprobleem alleen maar groter

Als je er nuchter over nadenkt kun je niet anders dan beseffen dat dit geen goed idee is. Dat je hiermee jouw geldprobleem alleen maar groter maakt. Een lening afsluiten, dat doe je voor een eenmalige uitgave voor bijvoorbeeld een auto, een keuken, een boot, een caravan, een verbouwing of wat dan ook… maar niet voor het opvullen van een gat dat is ontstaan tussen jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Niet lenen om inkomsten aan te vullen!

Kortom: kom je niet rond van jouw inkomen? Ga aan de slag met jouw inkomsten en uitgaven, maar ga geen geld lenen om het gat op te vullen. Ook niet bij vrienden en familie. De lening moet terugbetaald worden en tenzij je nu al weet dat je over een paar maanden de loterij wint of op een andere manier eenmalig een groot bedrag krijgt… moet je een lening niet gebruiken om jouw inkomsten aan te vullen.