Geld lenen kost geld

Lening goedkoper door inflatie?

Af te betalen schuld daalt in waarde

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 11 juli 2023

De inflatie houdt de gemoederen aardig bezig. Na een enorme piek van meer dan 14% in september en oktober vorig jaar zwabbert het percentage waarmee de prijzen in een jaar tijd zijn gestegen de afgelopen maanden rond de 6%. Nog steeds veel te hoog als je het afzet tegen het overheidsstreven van 2% inflatie.

Inflatie-compensatie van lonen

We zien dat de inflatie ervoor zorgt dat de lonen ook flink stijgen. Dat is niet ideaal voor de verdere inflatie-ontwikkeling – want de hogere salarissen worden door de bedrijven weer doorberekend in hogere prijzen. Dus weer hogere inflatie. Zo ontstaat een loon-prijsspiraal.

Waarde schuld wordt kleiner

Maar: als je schulden hebt is een hoge inflatie zo verkeerd nog niet. Ten opzichte van je loon wordt de waarde van zo’n schuld in feite kleiner. Als jouw salaris lekker stijgt door de inflatie-compensatie terwijl je nog steeds dezelfde maandlast betaalt voor je lening… dan weegt die maandlast minder zwaar.

Nieuwe leningen duurder door hogere rente

Voor nieuwe leningen is het anders. De hoge inflatie zorgt ook voor renteverhogingen. De Europese Centrale Bank (ECB) is niet voor niets al een jaar bezig met het verhogen van de rentes. Dat zien we overal terug – bijvoorbeeld in de spaarrentes en ook in de hogere rente voor persoonlijke leningen.

Hogere maandlast

Een hogere leenrente leidt onvermijdelijk tot een hogere maandlast voor een nieuw af te sluiten lening: die bestaat immers uit rente en aflossing. Dat geldt gelukkig niet voor al lopende persoonlijke leningen: het rentepercentage dat je betaalt wordt vastgelegd op het moment dat je de lening afsluit.

PL aanvragen?