Geld lenen kost geld

Lening heeft gevolgen voor hypotheek

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lening heeft gevolgen voor hypotheek

Heb je een lening lopen en wil je een huis kopen? Of jouw hypotheek oversluiten? Dan kan die lening je in de weg zitten bij het aanvragen van jouw (nieuwe) hypotheek.

Weinig mensen weten dit

Het is eigenlijk heel logisch, maar uit onderzoek van Munt Hypotheken blijkt dat maar weinig mensen op de hoogte zijn van het effect dat openstaande schulden op een hypotheek hebben.

BKR toets bij aanvraag hypotheek

Bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag zal de bank altijd jouw registratie bij het Bureau Krediet Registratie checken: ze doen een BKR-toets. Het BKR heeft in alle financiëe verplichtingen boven de € 250 met een looptijd van minstens één maand in het systeem staan.

Private lease verlaagt maximale hypotheek

Dat zijn niet alleen de overduidelijke leningen zoals een PL (persoonlijke lening) – ook private lease staat geregistreerd. Tenminste, als de leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft, dan zijn ze dat verplicht. Zo’n private lease overeenkomst kan er zomaar voor zorgen dat jouw maximale hypotheek € 40.000 lager uitpakt.

Studieschuld telt ook mee als lening

Een openstaande studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staat niet geregistreerd bij het BKR, maar moet je bij het aanvragen van een hypotheek wel melden.

Schuldoverzicht van DUO

Hypotheekverstrekkers vragen wel om een schuldoverzicht van DUO dus via die weg is alsnog duidelijk dat er een studieschuld is en heeft deze dus gevolgen voor de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van een huis.

Ken de gevolgen van jouw lening

Als je verwacht over enige tijd een huis te willen kopen is het dus belangrijk om extra goed na te denken over het afsluiten van een lening. Zo’n openstaande schuld verlaagt de bestedingsruimte die je hebt voor die woningaankoop.

Korte looptijd of extra aflossen

Het kan ook een reden zijn om ernaar te streven de lening die je afsluit zo kort mogelijk te laten lopen – of extra aflossingen te doen tijdens de looptijd.