Geld lenen kost geld

Lening oversluiten kan slim zijn

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lening oversluiten kan slim zijn

Je hoort en leest er regelmatig over: het oversluiten van leningen en hypotheken. Weet je ook wat het inhoudt? Wat er precies mee bedoeld wordt en hoe het werkt? Wij leggen het graag uit!

Afsluiten lening

Als je een lening afsluit kies je voor een geldverstrekker. Je gaat een overeenkomst aan waarin vastgelegd wordt dat jij geld leent van die bank en wat de voorwaarden zijn die daarbij horen. Welke rente je betaalt, welk maandbedrag, hoeveel maanden en meer van dat soort dingen. Het uitgangspunt is dat je die overeenkomst ‘uitdient’: dus dat de lening doorloopt totdat deze volledig is afgelost.

Afspraken liggen vast

De afspraken rondom jouw lening liggen dus vast, daar verandert tijdens de looptijd niets aan. Als de rente in de markt verandert maakt dat niets uit: jij blijft het vastgelegde rentepercentage betalen zolang de lening loopt.

Lening eerder aflossen

Afhankelijk van jouw situatie en de ontwikkelingen op de financiëe markten kan het zo uitpakken dat het op een bepaald moment een goed idee is om de afspraken open te breken. Dan los je het nog openstaande bedrag van de lening in één keer af.

Groot bedrag ineens gekregen

Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat je een groot bedrag ineens hebt gekregen – denk aan een bonus, een prijs in een loterij of een erfenis. Dan is het zonde om nog rente te betalen voor een lening, dus dan wil je die in één keer aflossen.

Rente voor nieuwe leningen lager

Een andere reden voor zo’n voortijdige aflossing kan de rentestand zijn. Als banken voor nieuwe leningen een lagere rente vragen dan de rente die jij nu betaalt – dan kan het slim zijn om te kiezen voor het oversluiten van jouw lening.

Wat is de rente voor nieuwe leningen?

Oversluiten = aflossen vanuit nieuwe lening

Met oversluiten bedoelen we dat je een nieuwe lening afsluit om de oude mee af te lossen. Het kan zijn dat de nieuwe lening dan hoger is, zodat je weer extra geld tot je beschikking krijgt. Maar je kunt een lening ook oversluiten zonder die te verhogen, alleen maar om gebruik te maken van de lagere rente.

Boete bij oversluiten?

Voordat je de stap zet om jouw lening over te sluiten is het belangrijk om te checken of je bij voortijdig aflossen een boete moet betalen.

Gebruikelijk bij hypotheken

Bij hypotheken is dat heel gebruikelijk en ook begrijpelijk: je hebt afgesproken dat je voor een bepaald aantal jaren een vaste rente betaalt, daar heeft de bank op gerekend. Los je opeens de lening af terwijl de rente in de markt lager is, dan loopt de bank rente mis. Daarom brengen ze dan een boete in rekening.

Aflossen lening vaak boetevrij

Voor persoonlijke leningen geldt dat het aflossen vaak boetevrij kan. Of dat ook bij jouw PL zo is kun je nagaan in de voorwaarden van de lening. Is er geen sprake van een boete, dan kost het oversluiten van de lening jou dus geen geld. Er mogen immers ook voor het afsluiten van jouw nieuwe lening geen kosten in rekening gebracht worden.

Slim bij lagere rente

Minder rente betalen zonder kosten, dat is een goed idee toch? Het moet natuurlijk wel mogelijk zijn om die nieuwe lening te krijgen – anders heb je geen geld om de oude mee af te lossen. Het oversluiten van jouw lopende lening pak je dan ook als volgt aan:

  1. Check of je de lening boetevrij kunt aflossen
  2. Vergelijk nieuwe leningen
  3. Vraag een offerte aan voor de lening die je wilt afsluiten
  4. Lever de gevraagde documenten aan
  5. Ontvang het nieuwe leningbedrag
  6. Los de huidige lening af

Heb je hier vragen over? Vraag een offerte aan en onze leenexperts helpen je graag verder!