Geld lenen kost geld

Maximale lening omlaag door nieuwe normen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Maximale lening omlaag door nieuwe normen

Kosten van levensonderhoud 10% hoger dus minder ruimte voor leninglasten

Vorige week, per 15 juli 2022, zijn de normen voor het verstrekken van leningen aangepast. De Vereniging Financieringsondernemingen Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben in de nieuwe normen verwerkt dat de kosten van leven de laatste tijd behoorlijk gestegen zijn.

Vaste lasten en prijzen flink omhoog

We weten het allemaal wel: de energieprijzen, de benzineprijzen en inmiddels eigenlijk alle prijzen – ze zijn de pan uit gerezen de laatste tijd. Alles is flink duurder geworden. Daardoor hebben we meer geld nodig om ons dagelijks leven te leven en blijft er minder over van ons inkomen.

Ruimte voor leninglasten kleiner

Wie een lening wil afsluiten moet daarvoor ruimte hebben in het maandelijkse budget. Er moet geld overblijven om de leninglasten (rente en aflossing) elke maand zonder problemen te kunnen betalen. Door de stijgende kosten van leven wordt de ruimte die overblijft voor het betalen van de maandlasten van een lening logischerwijs kleiner.

Maandlasten lening berekenen

Maximale lening omlaag

De gestegen kosten van leven zijn verwerkt in de nieuwe leennormen. De uitkomst spreekt voor zich: het maximale bedrag dat je kunt lenen met hetzelfde inkomen pakt lager uit dan vóór de aanpassing.

Beschermen tegen teveel lenen

De VFN en NVB zetten deze stap om ons te beschermen tegen het afsluiten van een te hoge lening. Een lening die je in de financiëe problemen brengt. Niemand is erbij gebaat als jij een lening afsluit die je niet probleemloos kunt afbetalen. Jij niet, de bank niet, niemand. Om de banken een veilige richtlijn te geven zijn de leennormen opgesteld – die bepalen jouw maximale lening.

Bereken jouw maximale lening

Jaarlijkse aanpassing leennormen

De wijziging van de leennormen is geen onverwachte en plotselinge ingreep. Ieder jaar worden de normen voor geld lenen wel aangepast. De exacte datum is nogal variabel, maar in 2022 was er nog geen aanpassing geweest. De verandering is dit jaar wel duidelijk ingrijpender dan in voorgaande jaren.

Nibud: kosten van levensonderhoud 10% hoger

Bij de indexatie van de leennormen kijken de VFN en NVB naar berekeningen van het Nibud. Het budgetinstituut berekent de kosten die gemiddelde huishoudens maken voor hun levensonderhoud. Door de hoge inflatie – met name de stijging van de energierekening – zijn de gemiddelde uitgaven in het afgelopen jaar met maar liefst 10% gestegen.

Het kan geen verrassing zijn dat de banken daarmee rekening houden bij het verstrekken van nieuwe leningen: de ruimte voor het betalen van de maandlasten is flink afgenomen, het maximaal te lenen bedrag daarom behoorlijk verlaagd.