Geld lenen kost geld

Nationale Nederlanden stopt met leningen

Spoeling met banken voor lening wordt dun

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Er valt weer een aanbieder van leningen weg: Nationale Nederlanden stopt per 8 maart 2023 met het aanbieden van consumptief krediet. Geen PL meer mogelijk bij NN dus. De spoeling wordt steeds dunner!

Steeds minder aanbieders voor krediet

Het aantal banken waar je een persoonlijke lening kunt afsluiten wordt steeds kleiner. Het doorlopend krediet is zelfs al helemaal verdwenen uit het aanbod van consumptief krediet. En er zijn banken die helemaal niet meer te vinden zijn in de lijst met leningen om uit te kiezen.

Lening kiezen

Rabobank: alleen nog leningen via Freo

Een tijdje geleden maakte Rabobank bijvoorbeeld al bekend geen eigen consumptief krediet meer te verstrekken. Het doorlopend krediet was al afgeschaft, en persoonlijke leningen worden nu alleen nog maar via Freo afgesloten. Je kunt dus wel naar een Rabobank kantoor om een PL aan te vragen, maar de adviseur dient dan jouw aanvraag in bij Freo.

Daar heb je Rabobank niet voor nodig

Dat kun je ook zelf, dus daar heb je de Rabobank niet voor nodig. Als je slim bent ga je in zee met een adviseur die het hele assortiment aan leningen in Nederland kan overzien… dan weet je dat je de best passende lening met de laagste rente afsluit.

Interbank en Findio verdwenen

Vorig jaar zijn nog twee namen uit de lijst met kredietaanbieders verdwenen: Interbank en Findio. Ook daar begon het met het afschaffen van het doorlopend krediet. Deze labels van Crédit Agricole waren de eerste die problemen kregen rondom de rente van hun doorlopende kredieten. Weet je nog? De rentes die niet waren meeverlaagd met de markt, waardoor veel banken een compensatie moesten betalen. Wellicht dat die rompslomp en verplichte compensatie ervoor hebben gezorgd dat de Fransen al hun leenlabels uit Nederland hebben weggehaald.

En dan nu Nationale Nederlanden

Nu stopt dan ook Nationale Nederlanden met particuliere leningen. Ze lichten dat als volgt toe:

“De markt voor consumptief krediet is aan het veranderen. Dit leidt er toe dat het strategisch belang van consumptief krediet voor de bank is afgenomen. Daarom stoppen we per 8 maart met het aanbieden van nieuwe leningen.”

Wat als je een PL hebt bij NN?

Heb je een lopende persoonlijke lening bij NN, dan is er niets aan de hand. Lopende leningen blijven gewoon staan, de maandbedragen worden geïncasseerd, dan komt vanzelf het moment waarop de lening helemaal is afgelost.

Wijzigen lening kan lastig worden

Alleen een nieuwe lening afsluiten, dat kan dus binnenkort niet meer. Wil je iets wijzigen aan jouw lening – dan kan dat wel wat lastiger worden. Ze zullen bijvoorbeeld de looptijd van een lening waarschijnlijk niet gaan verlengen. Daarvoor moet een nieuw contract afgesloten worden, en daar gaan ze vast niet meer aan beginnen.