Geld lenen kost geld

Waar is het doorlopend krediet gebleven?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Waar is het doorlopend krediet gebleven?

Een lening afsluiten bij een bank: vroeger kreeg je dan de keuze tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. In de informatie over geld lenen kom je het DK of DLK inderdaad nog steeds wel tegen, maar in de praktijk wordt het bijna nergens meer aangeboden. Waar is die leenvorm gebleven?

DK verdwenen van de markt

Eigenlijk kunnen we er kort over zijn: het doorlopend krediet is verdwenen van de markt. Je kunt vrijwel nergens meer een nieuw DK afsluiten. Ook in onze vergelijking van leningen zie je het niet meer terug.

Hier leg ik uit hoe dat komt

Jammer: ’t was fijn flexibel lenen

Eigenlijk vind ik het wel jammer, dat we niet meer zo flexibel kunnen omgaan met geld lenen als vroeger. Persoonlijk was ik nogal fan van het doorlopend krediet: ik houd van vrijheid en flexibiliteit.

Risico’s doorlopend krediet

Maar tegelijk zag ik ook wel de risico’s van het DK – je moet heel gedisciplineerd zijn met geld om er goed mee om te gaan.

Rente hoger dan op PL

Bovendien was de rente op het doorlopend krediet al een tijd lang hoger dan op de persoonlijke lening en tja… als je extra moet gaan betalen voor die flexibiliteit, dan denk ik er ook nog wat langer over na.

Tot 2015 was DK-rente juist lager

Tot 2015 was de rente op een doorlopend krediet gewoon ruim lager dan op een persoonlijke lening. Logisch ook: het is een variabele rente. Net als dat de rente op een vrij opvraagbare spaarrekening lager is dan op een deposito waarmee je geld voor een paar jaar vastzet.

Teveel gedoe met doorlopend krediet

Ik denk dat het allemaal komt doordat banken teveel gedoe kregen door het doorlopend krediet. Ze kunnen bij zo’n flexibele leenvorm nooit goed in de gaten houden of het geld dat ze uitlenen wel binnen de zorgplicht is… op het moment van afsluiten wel, maar daarna niet meer.

Limiet blijft staan

Had je eenmaal een doorlopend krediet, dan hield je die limiet tot je beschikking tot ze die door jouw leeftijd gingen afbouwen. Dus of je tussentijds je baan kwijtgeraakt was of wat voor financiëe terugslag dan ook had, dat maakte niet uit. De limiet had je en kon je benutten. Dat kan gemakkelijk voor financiëe problemen zorgen.

Overheid geen voorstander

De overheid wil ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk mensen financiëe problemen krijgen en is daarom geen voorstander van het doorlopend krediet. Vergelijkbaar met de aflossingsvrije hypotheek, die ook behoorlijk teruggedrongen is.

PL met boetevrij aflossen als oplossing

Heb je een tijdje een geld nodig dat je moet lenen, maar wil je die niet de hoge rente betalen van rood staan op je betaalrekening, creditcard of betalen in termijnen? Je kunt altijd een persoonlijke lening aanvragen met boetevrij (extra) aflossen. Dan betaal je het geld gewoon terug zodra je het beschikbaar hebt en leen je wel tegen een veel lagere rente!