Geld lenen kost geld

Saldodipje levert onverwacht probleem op!

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Saldodipje levert onverwacht probleem op!

Minileningen kunnen zorgen voor afwijzing leningaanvraag

Het is zo verleidelijk als je even snel geld nodig hebt: een minilening afsluiten binnen een paar minuten. Je kent het wel, Saldodipje en meer van dat soort sites waar het héél gemakkelijk is om eventjes wat geld te lenen.

Geen fan van Saldodipjes

Ik ben geen fan van deze clubs, schrijf wel vaker een artikel over flitskredieten. De verborgen kosten en boetes, het steeds weer proberen door de mazen van de wet te glippen, om zo grof geld te verdienen aan mensen die vaak financieel kwetsbaar zijn… het is niet mijn ding – en daar maak ik geen geheim van.

Later lening aanvragen? Afgewezen!

En dan is er nog een ander aspect aan die Saldodipjes, één dat ik me nog niet eerder had gerealiseerd. Zo’n minilening kan ervoor zorgen dat een latere leningaanvraag simpelweg wordt afgewezen. Niet omdat je niet genoeg verdient, niet omdat het gevraagde bedrag te hoog is, niet omdat de BKR-toets niet in orde is. Puur omdat je gebruik hebt gemaakt van zo’n flitskrediet.

Flitskrediet als reden voor afwijzing

De aanvraag is op zich prima in orde, maar er is één probleem: op de aangeleverde bankafschriften is te zien dat je gebruik hebt gemaakt van een minilening. Dat zien banken als onverstandig leengedrag en daarmee mogelijk als reden om jouw aanvraag voor een lening af te wijzen. Dat is zuur zeg!

Hoe zit dat? Een praktijksituatie.

Je balanceert al een tijdje op de rand van jouw banksaldo. Meestal red je het nét om rond te komen van je inkomen. In de loop van de tijd staat jouw betaalrekening steeds een beetje verder in het rood en is je creditcardlimiet steeds vol gebruikt. Dan komt er een moment waarop je het toch net níet redt: je hebt dringend wat extra geld nodig om de maand uit te zingen.

Ideale oplossing: minilening bij Saldodipje

Op je smartphone of laptop tref je de ideale oplossing: een minilening. Even een paar honderd euro lenen en die over twee weken terugbetalen. Dat lukt prima zodra je salaris gestort is, geen vuiltje aan de lucht. Dat het nodig was om gebruik te maken van Saldodipje heeft je wel wakker geschud: je gaat eindelijk serieus aan de slag met je financiën.

Reorganiseren financiën

Al snel heb je de oplossing gevonden: met het reorganiseren van jouw uitstaande schulden kun je vers en fris opnieuw beginnen. De roodstand bij de bank, de creditcardschuld, de oude persoonlijke lening… je betaalt voor allemaal een fors hogere rente dan je ziet in de vergelijking van nieuwe leningen. Dus maak je een plan.

Openstaande bedragen aflossen met nieuwe lening

Je veegt alle openstaande bedragen op één hoop en sluit daarvoor één nieuwe lening af. De roodstand, de creditcard en de oude PL vervang je door één nieuw krediet. Tegen een lagere rente en een prima te behappen maandlast. Enthousiast dien je een aanvraag in bij de bank die de laagste rente vraagt.

Check de laagste leenrente

Alle seinen staan op groen

Bij de eerste toetsing van jouw aanvraag ziet alles er goed uit. Inkomen, vaste lasten, leningbedrag, BKR-toets… alle seinen staan op groen. Jij blij, de nieuwe lening gaat jou zoveel financiëe ruimte en rust geven!

Toch een afwijzing!

Vervolgens moet je alle ingevulde gegevens bewijzen met documenten. Nietsvermoedend lever je de gevraagde stukken aan, inclusief recente bankafschriften. En dan komt er opeens een afwijzing uit de lucht vallen. Donderslag bij heldere hemel. Je vraagt naar de reden en dan komt de aap uit de mouw: het Saldodipje – of een ander flitskrediet – is het probleem. Je krijgt het nieuwe krediet niet.

Ken de gevolgen van de minilening

De moraal van dit verhaal? Deze keer ga ik niet tekeer tegen de flitskredieten vanwege de hoge kosten of verborgen boetes. Ik wil je waarschuwen voor de gevolgen van zo’n minilening voor een latere kredietaanvraag. Die wordt dus bijna altijd afgewezen als de acceptant bij de beoordeling op jouw bankafschriften ziet dat je gebruik hebt gemaakt van Saldodipje of zoiets.

Goedkopere lening gaat niet door

Houd er rekening mee dat je voor de aanvraag van een serieuze en veel voordeliger lening dan moet wachten totdat de minilening niet meer te zien is op de door jou aan te leveren bankafschriften. Ga er maar vanuit dat er zeker twee maanden verstreken moeten zijn om niet tegen dit probleem aan te lopen.