Zakelijk lenen met garantie van de overheid
Nieuwe kredietverstrekkers krijgen ook zekerheid
Dat de coronacrisis grote gevolgen gaat hebben voor de economie staat als een paal boven water. De overheid is nu nog vooral bezig met het bestrijden van de gezondheidsrisico”s en de directe financiëe gevolgen voor iedereen. Toch wordt ook nu al het nodige gedaan om de effecten voor de economie waar mogelijk te beperken.
Garantieregeling voor banken
Zo hebben banken toegang tot garantieregelingen van de overheid, waardoor ze meer risico kunnen nemen bij het verstrekken van kredieten aan bedrijven. Het idee is logisch: met krediet kunnen bedrijven hun zaak overeind houden of zelfs uitbreiden.
Geld lenen om crisis te overleven
Op dit moment zitten veel ondernemers met een op zich gezond bedrijf in de onmogelijke situatie dat ze gedwongen gesloten zijn, geen geld verdienen terwijl hun kosten wel doorlopen. Zij moeten nu geld lenen om de coronacrisis te overleven, in de hoop dat ze snel weer omzet kunnen gaan draaien.
Alternatieve kredietverstrekkers
Naast de traditionele banken zijn er de laatste jaren ook veel alternatieve ΓÇô non-bancaire – kredietverstrekkers actief geworden. Geen banken dus, wel organisaties die geld uitlenen. We noemen er even een aantal:
- New10
- Floryn
- BridgeFund
- OPR Bedrijfskrediet
- Spotcap
Bekijk meer alternatieve financiers
Snellere aanvraag en beoordeling
Bij deze nieuwe krediet-initiatieven werkt de aanvraag en beoordeling van een zakelijke lening anders dan bij de traditionele banken. Het gaat veelal sneller en makkelijker. Een mooie oplossing dus voor de tijdelijke financiering die bedrijven in deze tijd nodig hebben.
Groter risico voor kredietverstrekker
Echter: deze werkwijze levert in deze onzekere coronatijd natuurlijk ook extra risico’s op voor die kredietverstrekkers. Niet vreemd dus dat het sinds het losbarsten van de coronacrisis behoorlijk stil is komen te liggen. Zolang deze organisaties geen toegang hadden tot de overheidsgaranties konden ze die risico’s lastig nemen.
Garantie ook voor non-bancaire financiers
Inmiddels heeft de overheid de garantieregeling uitgebreid naar de non-bancaire financiers. Dit gaat alleen om partijen die geld uitlenen vanaf hun eigen balans (direct lenders) ΓÇô dus niet voor crowdfunding en peer-to-peer lenen. De regeling (BMKB-C) houdt in dat de overheid garant staat voor 75% van het uitgeleende bedrag. Dat scheelt aanzienlijk in het risico voor de kredietverstrekker.
Staan ze wel te springen?
De vraag is in hoeverre de alternatieve financiers staan te springen om mee te doen. Op 21 april waren er slechts drie platformen die de garantie hadden gekregen: Spotcap, October en Ebury. Die verstrekken samen echter nog geen € 100 miljoen aan krediet op jaarbasis, terwijl er in totaal zo”n € 300 miljard aan bedrijfsleningen uitstaat bij ondernemers.
Kredietverlening veelal on hold
Veel online financiers lijken toch hun activiteiten min of meer on hold te hebben gezet. Het geld dat ze uitlenen komt doorgaans van andere partijen. Als die aangeven ‘nu maar even niet’, dan hebben ze dus geen middelen om kredieten te verstrekken.