Geld lenen kost geld

Debiteuren financiering aanvragen

Bekijk de mogelijkheden en vraag direct aan

 • binnen 1 werkdag antwoord
 • direct online aanvragen bij meerdere aanbieders
Hoeveel wil je lenen?
€5.000 €250.000
Medewerker
Advies nodig? Financieel adviseur
Stel je vraag

Wat is debiteuren financiering?

Debiteuren financiering is een vorm van financiering waarbij bedrijven geld lenen op basis van hun uitstaande facturen. In plaats van te wachten op betaling van hun klanten, kunnen bedrijven hun facturen indienen bij een debiteurenfinancieringsbedrijf, ook wel bekend als factoringbedrijf, dat het grootste deel van het factuurbedrag onmiddellijk betaalt en het resterende bedrag betaalt nadat de klant heeft betaald.

Het is een populaire financieringsvorm voor bedrijven die snel toegang nodig hebben tot kapitaal om hun groei te financieren. Het kan ook een alternatief zijn voor traditionele leningen, omdat het risico van niet-betaling bij de debiteurenfinancier ligt, in plaats van bij het bedrijf.

Hoe werkt debiteuren financiering?

Debiteuren financiering werkt door het volgende proces te volgen:

 1. Het bedrijf dient zijn facturen in bij een debiteuren financieringsbedrijf.
 2. Het debiteuren financieringsbedrijf betaalt het grootste deel van het factuurbedrag (meestal 70-90%) onmiddellijk aan het bedrijf.
 3. Het debiteuren financieringsbedrijf neemt de verantwoordelijkheid voor het incasseren van de factuur van de klant.
 4. Zodra de klant heeft betaald, betaalt het debiteuren financieringsbedrijf het resterende bedrag aan het bedrijf, minus een vergoeding voor de financieringsdiensten.

Het proces is relatief snel en eenvoudig, en bedrijven kunnen vaak binnen enkele dagen toegang krijgen tot kapitaal. Bovendien kan het debiteuren financieringsbedrijf helpen bij het beheer van de facturen en het verminderen van de administratieve lasten voor het bedrijf.

Voordelen van debiteuren financiering

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan debiteuren financiering, waaronder:

 1. Snel toegang tot kapitaal: Bedrijven kunnen snel toegang krijgen tot kapitaal zonder lange goedkeuringsprocessen en papierwerk.
 2. Vermindering van risico’s: Het risico van niet-betaling wordt verplaatst naar het debiteuren financieringsbedrijf, waardoor het bedrijf minder blootgesteld wordt aan het risico van wanbetaling.
 3. Verbetering van cashflow: Debiteuren financiering kan helpen bij het verbeteren van de cashflow van een bedrijf door het sneller beschikbaar maken van middelen en het verminderen van de tijd tussen facturering en betaling.
 4. Ondersteuning bij incasso: Debiteuren financieringsbedrijven hebben vaak ervaren incassomedewerkers die kunnen helpen bij het innen van openstaande facturen en het verminderen van de administratieve lasten voor het bedrijf.

Nadelen van debiteuren financiering

Hoewel debiteuren financiering verschillende voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee bedrijven rekening moeten houden:

 1. Kosten: Debiteuren financiering kan duurder zijn dan traditionele leningen. Bedrijven betalen vaak een vergoeding voor de financieringsdiensten en een rentetarief dat hoger kan zijn dan dat van traditionele leningen.
 2. Minder controle over incasso: Omdat het debiteuren financieringsbedrijf verantwoordelijk is voor het incasseren van de factuur, heeft het bedrijf minder controle over het proces en kan het niet direct met de klant communiceren over de betaling.
 3. Risico van reputatieschade: Als het debiteuren financieringsbedrijf agressieve incassotechnieken gebruikt, kan dit de relatie met de klant van het bedrijf schaden en het imago van het bedrijf negatief beïnvloeden.
 4. Beperkte financieringsopties: Niet alle bedrijven komen in aanmerking voor debiteuren financiering, en bedrijven die afhankelijk zijn van voorfinanciering van hun klanten (zoals abonnementsdiensten) kunnen het lastiger hebben om toegang te krijgen tot debiteuren financiering.

Voorbeeld van een debiteuren financiering

Bedrijf XYZ verstuurt facturen naar zijn klanten voor een totaalbedrag van €100.000, en verwacht dat de klanten de facturen binnen 30 dagen zullen betalen. Het bedrijf heeft echter snel toegang tot kapitaal nodig om zijn voorraden aan te vullen en zijn activiteiten uit te breiden.

XYZ besluit om gebruik te maken van debiteuren financiering en dient zijn facturen in bij een debiteuren financieringsbedrijf. Het debiteuren financieringsbedrijf betaalt 85% van het factuurbedrag onmiddellijk, dat is €85.000.

Na 30 dagen betalen de klanten van XYZ de facturen aan het debiteuren financieringsbedrijf, dat het resterende bedrag van €15.000 minus een vergoeding van 2% (€2.000) betaalt aan XYZ.

Laten we de kosten van debiteuren financiering berekenen voor bedrijf XYZ:

 • Het bedrag van de factuur: €100.000
 • Het percentage dat wordt betaald door de debiteuren financier: 85%
 • Het bedrag dat direct aan XYZ wordt betaald: €85.000
 • Het bedrag dat de debiteuren financier betaalt nadat de klanten hebben betaald: €13.000 (€15.000 – €2.000)
 • De totale kosten van debiteuren financiering: €2.000

In dit voorbeeld heeft bedrijf XYZ snel toegang gekregen tot €85.000 om zijn activiteiten voort te zetten, terwijl het risico van niet-betaling bij de debiteuren financier ligt. De kosten van debiteuren financiering zijn echter hoger dan die van traditionele leningen, dus bedrijven moeten zorgvuldig overwegen of dit de beste financieringsvorm is voor hun situatie.

Wil jij ook een debiteuren financiering?

Medewerker
Advies nodig? Financieel adviseur

Hoi, Ik ben pascal en help je graag verder met je debiteuren financiering.

€5.000 €250.000

Wat anderen over Lening.nl zeggen

89 klanten beoordelen ons met een 4.4/5

Razendsnel

Heel snel en gemakkelijk in te dienen

Perfect

Perfect

Makkelijk intevullen

Was een goed inschrijfformulier makkelijk zonder moeilijke vragen

Fijn

ik hoop dat jullie me hierbij kan helpen

ik zal jullie ook netjes terug betalen ,

Good

Good

Een goed en helpend bedrijf

Een fijn bedrijf dat mensen helpt zelfstandig te worden en iets bik te brengen in de maatschappij.

Snel en makkelijk

Goed

Makelijk en begrijpend

Goed

Ging heel soepel

Kon alles goed begrijpen en was heel eenvoudig om te doen.

Makkelijk en duidelijk

Aanvragen is makkelijk en duidelijk.