Geld lenen kost geld

Zakelijke lening voor voorraad nodig?

Bekijk snel de mogelijkheden om jouw voorraad te vergroten

  • binnen 1 werkdag antwoord
  • meerdere offertes aanvragen
Hoeveel wil je lenen?
€5.000 €250.000
Medewerker
Advies nodig? Financieel adviseur
Stel je vraag

Wat is een zakelijke lening voor voorraad?

Een zakelijke lening voor voorraad is een type lening dat speciaal is ontworpen om bedrijven te helpen bij het financieren van hun voorraadbehoeften. Het is een manier voor bedrijven om tijdelijke tekorten in hun kasstroom op te vangen en tegelijkertijd hun voorraad op peil te houden. Een zakelijke lening voor voorraad kan ook worden gebruikt om seizoensgebonden pieken in de vraag te financieren of om te investeren in nieuwe productlijnen.

Hoe werkt een zakelijke lening voor voorraad?

Een zakelijke lening voor voorraad werkt net als andere leningen. Bedrijven lenen een bepaald bedrag van een geldverstrekker en betalen het geleende bedrag in termijnen terug, inclusief rente. Het verschil met een reguliere lening is dat de zakelijke lening voor voorraad specifiek is gericht op de financiering van de voorraad. Dit betekent dat het geleende bedrag kan worden gebruikt om voorraad te kopen, bijvoorbeeld grondstoffen, halffabrikaten of afgewerkte producten. Het is belangrijk om te onthouden dat de rente op een zakelijke lening voor voorraad doorgaans hoger is dan bij andere zakelijke leningen.

Voor wie is een zakelijke lening voor voorraad geschikt?

Een zakelijke lening voor voorraad is met name geschikt voor bedrijven die tijdelijke tekorten in hun kasstroom ervaren of seizoensgebonden pieken in de vraag moeten financieren. Dit geldt met name voor bedrijven in de detailhandel, productie en distributiesector. Voorraden kunnen in deze sectoren immers aanzienlijke kapitaalinvesteringen vereisen en het kan moeilijk zijn om de nodige financiering te verkrijgen bij traditionele geldverstrekkers.

Waar moet u op letten bij het aanvragen van een zakelijke lening voor voorraad?

Als u overweegt om een zakelijke lening voor voorraad aan te vragen, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat u de juiste geldverstrekker selecteert die past bij uw specifieke financieringsbehoeften en de aard van uw bedrijf. Het is ook belangrijk om te begrijpen wat de voorwaarden van de lening zijn, zoals de rente, de terugbetalingstermijn en eventuele boetes bij te late betaling. Zorg er tot slot voor dat u zich bewust bent van uw cashflow en uw vermogen om de lening terug te betalen, om ervoor te zorgen dat u geen financiëe lasten oploopt die uw bedrijf in gevaar kunnen brengen.

 

Voorbeeld van een zakelijke lening voor voorraad.

Stel dat een bedrijf in de retailsector, een boetiek bijvoorbeeld, in aanloop naar het hoogseizoen extra voorraad moet inkopen om te kunnen voldoen aan de verwachte vraag. Het bedrijf heeft echter onvoldoende liquide middelen om de extra voorraad te financieren. Daarom besluit de eigenaar om een zakelijke lening voor voorraad aan te vragen.

De geldverstrekker beoordeelt de aanvraag en stemt in met het verstrekken van een lening van € 50.000 tegen een rente van 8% per jaar, met een terugbetalingstermijn van 12 maanden.

De boetiek gebruikt de geleende € 50.000 om extra voorraad in te kopen en verkoopt deze gedurende het hoogseizoen. Het bedrijf realiseert een omzet van € 100.000 en maakt een brutowinst van € 50.000, waarmee het in staat is om de lening en de rente terug te betalen. De rente bedraagt 8% van € 50.000, dus € 4.000. Dit betekent dat het totale bedrag dat het bedrijf moet terugbetalen € 54.000 is.

De boetiek betaalt de lening in 12 maandelijkse termijnen van € 4.500 terug, inclusief de rente. Op deze manier heeft de boetiek kunnen voldoen aan de vraag van haar klanten en heeft het bedrijf kunnen groeien. Door op tijd terug te betalen heeft het bedrijf een positieve kredietgeschiedenis opgebouwd, waardoor het in de toekomst wellicht gemakkelijker financiering kan krijgen.

 

 

Zakelijk lening voor voorraad nodig?

Medewerker
Advies nodig? Financieel adviseur

Hallo, ik ben Pascal en help je graag verder met de zakelijke lening voor jouw voorraad…

€5.000 €250.000