Geld lenen kost geld

Grote steden schrappen BKR-code veel sneller

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Grote steden schrappen BKR-codering veel sneller

De grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zetten een opmerkelijke stap voor mensen die uit de schuldhulpverlening komen: hun BKR-codering wordt vanaf volgend jaar veel sneller geschrapt dan standaard.

BKR-codering geeft grote problemen

Een codering bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een bijzonder vervelend iets. Handig voor kredietverstrekkers: die kunnen daaraan zien dat je betalingsproblemen hebt (gehad) bij andere leningen. Dat wordt zwaar meegewogen in de beoordeling van een nieuwe aanvraag voor een lening of hypotheek, veelal wordt zo’n aanvraag simpelweg afgewezen.

Codering blijft nog 5 jaar staan na oplossing probleem

Zo’n codering blijft ook nog eens heel lang staan. Nadat de problemen met de lening zijn opgelost – door het inlopen van de achterstand of door het volledig aflossen van de openstaande schuld – blijft de codering nog 5 jaar staan in het register.

In de wachtkamer voor lening of huis kopen

Dat betekent in feite dat je 5 jaar lang nergens terecht kunt voor een lening. En ook dat je waarschijnlijk geen huis kunt kopen, tenzij een bank besluit dat jouw verhaal voldoende plausibel is om je tóch een hypotheek te verstrekken. Dan moeten ze zich wel eerst in dat verhaal willen verdiepen – en dat is lang niet altijd het geval.

Hulp bij schulden via de gemeente

Wie schuldproblemen heeft kan voor hulp terecht bij de eigen gemeente. Daar is de schuldhulpverlening georganiseerd: via een schuldentraject word je geholpen bij het oplossen van de problemen. Van alle schuldhulpverleningstrajecten in Nederland loopt ongeveer de helft in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

BKR-codering bij schuldhulp

De keuze voor een schuldhulpverleningstraject betekent sinds 1 januari 2021 ook een extra BKR-code: de gemeente plaatst een SR codering. Daaraan kunnen raadplegers van het register zien dat deze persoon aan de slag is gegaan met schuldhulp. Op zich een positief signaal, al kan het toch ook voor problemen zorgen.

Grote gemeenten: SR-code eerder weg

Het met succes doorlopen van een schuldentraject via de gemeente betekent dat de schulden na afloop zijn afgelost of kwijtgescholden. De grote gemeenten zijn van mening dat men daarna niet nog 5 jaar vast moet zitten aan codering die laat zien dat ze schuldhulp hebben gekregen. Daarom hebben de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht besloten om de registratie van het schuldhulptraject al na 6 maanden handmatig te verwijderen.

Alléén de schuldhulp codering verdwijnt

Belangrijk detail: dit gaat alléén over de SR-code die de gemeente zelf heeft geplaatst. Zij kunnen niet de coderingen en registraties van andere instellingen verwijderen. De BKR-codering van de oude schuld blijft dus staan – al wordt die wel aangepast naar een H-code (Hersteld) als de achterstand is ingelost.