Geld lenen kost geld

Hoe sluit je een particuliere of privé lening af?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Het afsluiten van een persoonlijke lening kan een praktisch alternatief zijn voor diegenen die geen traditionele banklening kunnen krijgen. Deze manier van lenen staat ook bekend als ‘privé lenen’ of het aangaan van een ‘privé lening’. Hierbij wordt er geld geleend van een bekende, een familielid of zelfs een vreemdeling. Het proces van privé lenen is onderhevig aan bepaalde regels, die we uitgebreid zullen bespreken in dit artikel.

Wat maakt een privé lening aantrekkelijk?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom u kiest voor een privé lening. Het kan zijn dat u niet in aanmerking komt voor een lening bij de bank – misschien vanwege een ontoereikend inkomen, onstabiel inkomen, een notering bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), of omdat u in een schuldsaneringsregeling zit. Sommigen kiezen voor privé lenen omdat ze in de toekomst een huis willen kopen en dat kan een uitdaging zijn als er nog een openstaande lening is. Of simpelweg omdat ze kunnen lenen tegen een lagere rente. U kunt potentiële geldschieters vinden op verschillende ‘leningmarktplaatsen’ of ‘crowdfunding platforms’. Dit wordt gezien als de veiligste manier om te lenen. Beleggers brengen samen een som geld bij elkaar en u betaalt maandelijks een vast bedrag terug. Alles wordt vastgelegd in een contract. Een andere optie is lenen van mensen die u kent. Zorg ervoor dat u hiervoor een officieel leencontract opstelt!

Dit is wat een privé leencontract bevat: De namen van de geldverstrekker en de lener; Het bedrag van de lening; Het doel van de lening; Het rentetarief (verplicht!); Onderpand (aanbevolen!); De looptijd; De specifieke data van de aflossingen; De einddatum van het contract (zie ook: de looptijd); Wat er moet gebeuren als de lening niet wordt afgelost.

Wat zijn de fiscale regels voor het lenen bij een prive persoon?

Als particulier kunt u niet zomaar een lening verstrekken, zelfs niet aan een familielid. U moet altijd de Belastingdienst hiervan op de hoogte brengen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Belastingdienst. Als geldverstrekker moet u een marktconforme rente in rekening brengen en deze rente moet worden vermeld in uw inkomstenbelastingaangifte.

Het omzeilen van BKR i.c.m. particuliere lening.

Privé leningen worden vaak aangevraagd door consumenten met een negatieve BKR-registratie. Privé kredietverstrekkers zijn namelijk niet aangesloten bij het BKR. Zij hoeven de lening niet te registreren bij deze instantie en kunnen uw leengeschiedenis ook niet inzien.