Geld lenen kost geld

BKR als Big Brother

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

BKR als Big Brother

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is voor de één een geweldig instituut, voor de ander juist heel naar. Het ligt er maar net aan wat er van jou bij het BKR geregistreerd staat en wat de gevolgen daarvan zijn.

Niemand is blij met een BKR-codering

Laten we wel wezen: niemand is blij met een BKR-codering. Een registratie heeft bijna iedereen, dat is ook geen probleem. Maar een codering – die laat zien dat je betalingsproblemen hebt (gehad). En betalingsproblemen, die wil je natuurlijk niet.

Geen nieuwe lening door achterstandscode

Op het moment dat je in die probleemfase zit is een BKR-codering misschien nog geen drama. Die achterstandscode zorgt ervoor dat je geen nieuwe leningen zult krijgen en dat is maar goed ook. Als het even meezit probeer je die niet eens te krijgen.

Codering blijft lang staan en heeft nare gevolgen

Het nare van BKR-coderingen is dat ze heel lang blijven staan. Dus dat je er heel lang last van houdt, ook als je jouw financiëe leven allang weer netjes op de rit hebt. Een hypotheekaanvraag wordt afgewezen terwijl je al jaren netjes al je rekeningen betaalt en nu eindelijk een eigen huis wilt kopen met je nieuwe partner. Dat lukt niet vanwege een oude BKR-codering. Ik noem maar wat.

BKR-codering verwijderen niet makkelijk

Als je in die situatie belandt is het hartstikke logisch dat je baalt van het BKR. Dat je wilt dat ze die A-codering verwijderen zodat jij verder kunt met je leven. Natuurlijk gaat dat niet zo makkelijk… als het weghalen van BKR-coderingen te makkelijk zou gaan hebben ze weinig nut.

Big Brother is watching you

Voor sommige mensen voelt het BKR dan ook een beetje als Big Brother. They’re watching you… Het is in werkelijkheid natuurlijk alleen maar een registratie, een database met gegevens. Alleen kunnen die gegevens dus grote gevolgen hebben.

BKR-registratie verder uitbreiden

En nu is er een plan van het BKR om die registratie verder uit te breiden: ze willen er alle hypotheken in gaan vermelden.

Nu: hypotheek alleen bij achterstand

Op dit moment zie je bij een BKR-toets alleen maar een hypotheek staan als daar sprake is van een langdurige (drie maanden) betalingsachterstand. Hypotheken zonder achterstanden staan niet vermeld bij het BKR.

Alle hypotheken in BKR

Daar willen ze dus verandering in brengen. Ze willen alle hypotheken erin zetten, zodat een BKR-toets laat zien voor welk bedrag je een hypotheek hebt.

Klikken over betalingsachterstanden

Bovendien willen ze hypotheekbanken actief op de hoogte gaan stellen van nieuwe betalingsachterstanden op andere kredieten.

Hypotheekbank op de hoogte van nieuwe achterstanden

Dus stel: jij hebt een persoonlijke lening en een hypotheek. Bij de PL gaat het een paar maanden mis met betalen, de maandlast van jouw hypotheek betaal je elke maand keurig netjes. Alleen zou het BKR dan dus het signaal over de achterstand op de persoonlijke lening gaan doorgeven aan jouw hypotheekbank.

Te erge schulden voorkomen

Het plan is door het BKR opgesteld op verzoek van de overheid (het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en de Autoriteit Financiëe Markten – AFM). Het doel is helder: voorkomen dat mensen te diep in de schulden terechtkomen.

Gaat BKR dit plan uitvoeren?

Of het plan ook uitgevoerd gaat worden is nog maar de vraag. Er is duidelijk protest vanuit de woningbezitters (via de Vereniging Eigen Huis) in verband met hun privacy. Maar ook banken en verzekeraars zijn geen voorstander. We wachten het af en houden je op de hoogte!