Geld lenen kost geld

BNP verhoogt leenrente

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

BNP verhoogt leenrente

Geld lenen wordt duurder en lastiger

De laatste jaren zijn de rentes fors gedaald. Dit geldt voor de marktrentes, maar ook de hypotheekrentes en spaarrentes. Zoals we vaker geschreven hebben, is het erg opvallend dat de leenrentes in de afgelopen jaren nauwelijks gedaald zijn. Mensen met een lening hebben dus nauwelijk geprofiteerd van de dalende rente.

In onderstaande grafiek – waarin u de laagste hypotheekrentes (10 jaar vast), de laagste rente op een persoonlijke lening (25k) en de kapitaalmarktrente (10 jaars staatslening) naast elkaar ziet staan – is dit goed te zien.

Leenrente tegenover de kapitaalmarktrente en hypotheekrente

Wat in de grafiek ook zichtbaar is, is dat de afgelopen weken de kapitaalmarktrente aan het stijgen is. Ook veel hypotheekinstellingen verhogen hun rentes. En nu zien we wel een reactie op de leenmarkt: de eerste kredietverstrekker – BNP Paribas – heeft de leenrentes op hun persoonlijke leningen per vandaag verhoogd.

Rentes 3 tienden omhoog

BNP verhoogt de rentes met 3 tienden. Alleen bij lage kredietbedragen geldt een kleinere verhoging. De maximale rente die BNP rekent blijft daardoor net onder de 10 procent. Met deze renteverhoging lijkt BNP zich uit de markt te prijzen. Ze komen momenteel niet meer voor in de top van de rentelijstjes.

Overzicht actuele rentes BNP

Strengere normen

Op zich is het niet vreemd dat kredietverstrekkers de rente in deze tijden gaan verhogen. De marktrentes stijgen wat en het risico dat kredietverstrekkers lopen op de uitstaande leningen neemt ook snel toe. Voor veel mensen geldt dat de coronacrisis gevolgen zal hebben voor het inkomen. De vraag is hoeveel mensen met een lening de lasten in de komende tijd niet meer zullen kunnen betalen. De kans op achterstanden zal in de komende maanden zeker verder toenemen.

Dit risico vertaalt zich ook in strengere normen: kredietverstrekkers zullen scherper kijken naar het inkomen van iemand die nu een lening wil afsluiten. Zeker bij mensen die ondernemer of zelfstandige zijn zal nog veel scherper gelet worden op de bestendigheid van het inkomen. Maar ook voor mensen met een vast dienstverband geldt dat kredietverstrekkers meer oog zullen hebben voor de bedrijfstak waar de kredietnemer werkt. De vraag is bijvoorbeeld hoe zeker het inkomen in deze tijden is van iemand die werkt in de horeca. Ook als er sprake is van een vast dienstverband.

De verwachting is dat de normen in de komende tijd verder aangescherpt zullen worden. En hoe langer de crisis aanhoudt, des te groter de kans op meer renteverhogingen.