Geld lenen kost geld

Krediet omzetten naar lening op afbetaling?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

 

Jaarlijks stappen veel mensen over van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening. Zij laten hun krediet omzetten in een lening op afbetaling.

Vrijwel iedereen doet dat met dezelfde reden: Goedkoper lenen en tegelijkertijd extra zekerheid inbouwen.

Kan je niet met geld omgaan? Neem dan geen doorlopend krediet!

Een doorlopend krediet naar een lening op afbetaling omzetten kan heel verstandig zijn wanneer je niet zo goed met geld kunt omgaan. Het geld van een doorlopend krediet kan je namelijk doorlopend opnemen. Tenminste, als je het maximale kredietbedrag niet hebt bereikt. En geld dat je hebt afgelost kan je ook weer opnemen. Lang niet iedereen kan met deze vrijheid even goed omgaan. Sommige mensen nemen meer op dan zij daadwerkelijk nodig hebben. Als jij dit krediet veel te lang aanhoudt dan betaal je automatisch veel meer rente. Kun je niet zo goed omgaan met geld? Sluit dan je doorlopend krediet over naar een lening op afbetaling!

Variabele rente van doorlopend krediet kan plots negatief uitvallen

Bij het afsluiten van een doorlopend krediet ga je automatisch akkoord met een variabele leenrente. De rente kan dalen, gelijk blijven of stijgen. En dat laatste is meestal het geval na verloop van tijd. Al kan je ook geluk hebben. Als de rente opeens stijgt dan is het lastiger om het krediet af te lossen. Zoek naar een persoonlijke leningaanbieder die een lagere rentepercentage hanteert en sluit het krediet over. Je kan bij kredietverstrekkers aangeven waarvoor je de lening op afbetaling gebruikt. In jouw geval wil je daarmee een te dure lening aflossen. Doorlopende kredieten mag je altijd in één keer (en boetevrij) aflossen. Een lening op afbetaling heeft een vaste looptijd, een vast rentepercentage en maandelijks betaal je een vast bedrag aan aflossing.

Kenmerken van de persoonlijke lening

Ga je een verbintenis aan voor een persoonlijke lening met een aanbieder? Dan wordt van te voren vastgelegd wat je maximale leenbedrag is en hoeveel rente je betaalt. De looptijd staat vast. En ook de rente en de aflossing (de maandtermijnen) blijven onveranderd tijdens deze looptijd. Je betaalt maandelijks een identiek bedrag in de vorm van een maandtermijn. Daarin zijn de rente en aflossing verwerkt. Anders dan met het doorlopend krediet kan je eenmaal afgeloste maandtermijnen niet opnieuw opnemen.

Leen iets meer geld zodat je voordeliger uit bent

Soms kan het voordeliger zijn om bij het oversluiten van een doorlopend krediet naar een lening op afbetaling net iets meer geld te lenen. Let op: We raden je niet aan om meer geld te lenen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Maar soms kan een paar duizend euro extra erbij lenen net dat verschil maken. Voor kleine leningen wordt namelijk meer rente berekend dan voor iets hogere leenbedragen. Sluit een iets grotere lening af en gebruik een deel van dat geld bijvoorbeeld voor het energiezuiniger maken van je woning, of voor andere woningverbeteringen. Of los daarmee een dure krediet op betaalrekening af (roodstand).

Maak gebruik van overstapservices

Vrijwel alle banken en kredietverstrekkers hebben een gratis overstapservice waarvan je gebruik kunt maken. Overstappen naar een andere leningaanbieder is daarmee heel eenvoudig. Datzelfde geldt voor het oversluiten van een duur doorlopend krediet naar een voordeligere lening op afbetaling. Je vraagt simpelweg een offerte aan bij een bepaalde aanbieder en je geeft daarbij aan dat je de lening op afbetaling gebruikt om een andere lening af te lossen. De kredietverstrekker of bank lost deze lening dan voor je af.

Voor het oversluiten van een krediet heeft de geldverstrekker gegevens nodig

De geldverstrekker bij wie je een nieuwe lening wilt afsluiten om een doorlopend krediet mee af te kunnen lossen heeft bepaalde gegevens van je nodig over het krediet. Zo moeten zij weten wat de openstaande schuld van de lening is (dus het totaalbedrag wat nog open staat) en wat je huidige maandbedrag is voor dit krediet. Vaak willen ze ook weten wat de huidige rente is op de lening.

Hetzelfde bedrag lenen is bijna altijd mogelijk

Wil je een doorlopend krediet oversluiten naar een lening op afbetaling? Dan zal de kredietverstrekker beoordelen of je deze lening kunt krijgen. Zo letten ze o.a. op je betalingsgedrag. Daarvoor doen ze navraag bij het BKR. De meeste kredietverstrekkers accepteren je aanvraag als je hetzelfde geldbedrag leent.

Wat anderen over Lening.nl zeggen

89 klanten beoordelen ons met een 4.4/5

Razendsnel

Heel snel en gemakkelijk in te dienen

Perfect

Perfect

Makkelijk intevullen

Was een goed inschrijfformulier makkelijk zonder moeilijke vragen

Fijn

ik hoop dat jullie me hierbij kan helpen

ik zal jullie ook netjes terug betalen ,

Good

Good

Een goed en helpend bedrijf

Een fijn bedrijf dat mensen helpt zelfstandig te worden en iets bik te brengen in de maatschappij.

Snel en makkelijk

Goed

Makelijk en begrijpend

Goed

Ging heel soepel

Kon alles goed begrijpen en was heel eenvoudig om te doen.

Makkelijk en duidelijk

Aanvragen is makkelijk en duidelijk.