Geld lenen kost geld

Maximale leenrente naar 10 procent

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Maximale leenrente naar 10 procent

Minister Hoekstra verlaagt de maximale rente van 14 naar 10 procent

Zoals in mei al werd aangekondigd, heeft Minister Hoekstra van Financiën de maximale leenrente verlaagd van 14 naar 10 procent. Deze maatregel is tijdelijk en bedoeld om mensen te ondersteunen die dankzij de coronacrisis in de financiëe problemen komen.

Alle leenvormen

De maximale leenrente geldt niet alleen voor persoonlijke leningen en andere leningen zoals wij die vergelijken op Lening.nl. Ook de rente die je betaalt als je rood staat op je betaalrekening, voor een uitgestelde betaling op je credit card of bij koop op afbetaling bij een postorderbedrijf, mag voorlopig maximaal 14 procent bedragen. Het geldt alleen voor particuliere leningen. Voor zakelijke leningen geldt er geen maximale rente.

Verlaging tijdelijk

De verlaging van de maximale rente is tijdelijk. Voorlopig geldt als einddatum 1 maart 2021 maar die datum kan verlengd worden. Minister Hoekstra laat verder onderzoeken of de maximale kredietvergoeding structureel omlaag moet. Je zou verwachten dat de minister een voorstander van is van lagere rentes voor consumenten, maar een te lage leenrente kent ook nadelen. Het moet namelijk niet te aantrekkelijk worden om geld te lenen.

Lagere rente mogelijk

Of het nu 14 procent of 10 procent is: je praat hier over erg hoge leenrentes. In onze vergelijkingen kunt u zien dat het vaak mogelijk is om tegen aanzienlijk lagere rentes te lenen. Zeker als er meerdere kredieten lopen (of combinaties van bovenstaande leenvormen) is het vaak aantrekkelijker om die samen te voegen tot 1 lening en dan te gaan voor een persoonlijke lening met de scherpste rentes. Meestal geldt: vergelijken loont!