Geld lenen kost geld

Rente bij geld lenen: 5x handig om te weten!

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Rente bij geld lenen: 5x handig om te weten!

Wat je moet weten over de rente van leningen

Geld lenen kost geld – dat is wel duidelijk. Alleen: hoeveel geld kost het nou eigenlijk? Naast het aflossen van het geleende bedrag betaal je rente. Wij hebben 5 weetjes over de rente voor leningen, goed om te weten!

Online leningen vergelijken

1. Rentepercentage variabel of vast?

In het algemeen zijn rentes in beweging: ze kunnen iedere dag stijgen of dalen. Dat hangt samen met de beweging van de marktrentes in Nederland. Of de rente die jij betaalt ook variabel is hangt af van het type lening dat je hebt.

Doorlopend krediet: variabele rente

Bij een doorlopend krediet is de rente variabel. Dat betekent dat de rente op ieder moment aangepast kan worden. Dat betekent overigens niet dat de rente continu wijzigt, maar wel dat je tijdens de looptijd van de lening dus te maken kunt krijgen met een hogere (of lagere) rente. Het doorlopend krediet is momenteel eigenlijk zo goed als verdwenen van de Nederlandse kredietmarkt.

Persoonlijke lening: vaste rente

Vrijwel alle leningen die momenteel afgesloten worden, zijn persoonlijke leningen. En bij een persoonlijke lening staat de rente vast zodra de aanvraag rond is. Het maakt niet uit wat de rente daarna doet, omhoog of omlaag: de rente die jij hebt afgesproken is wat je betaalt. Je betaalt elke maand een vast bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. Het rentedeel is het percentage dat is afgesproken, berekend over de nog openstaande schuld. De rest van het maandbedrag wordt afgelost op de lening.

Bereken de maandlast van een lening

2. Minimale en maximale rente

Als je een lening afsluit wil je natuurlijk weten welke rente je gaat betalen. Dat is echter niet altijd even duidelijk, tenminste niet voordat je een offerte hebt aangevraagd. In de vergelijking van leningen hebben diverse banken een renterange (een minimale en maximale rente), niet Ć©Ć©n tarief.

Risk based pricing

De rente waarvoor jij van zo’n bank geld mag lenen is afhankelijk van jouw risicoprofiel. Simpel gezegd: de bank schat in wat het risico is dat jij problemen krijgt met het betalen van jouw maandlast. Ze noemen dat Risk based pricing. Als dat ingeschatte risico hoger is, dan betaal je een hogere rente.

Offerte aanvragen voor duidelijkheid

Welke rente jij zou gaan betalen kunnen ze dus pas zeggen als je een aanvraag hebt gedaan. Gelukkig kost het aanvragen van een offerte niets, dus dat kun je gratis en vrijblijvend doen. Pas als je de offerte hebt weet je of die lening voor jou de beste keuze is.

3. Grote lening heeft lagere rente

Wil je leningen vergelijken, dan vragen we je om het leningbedrag in te vullen. Dat is niet zomaar: de rente bij hoge bedragen is lager dan bij kleinere leningen. Misschien lijkt dat niet logisch vanuit de gedachte dat een groter bedrag uitlenen een groter risico voor de bank is.

Kosten van de bank

De reden achter deze rentestructuur is dat de bank de kosten (bijv. voor de administratie) van een lening in de rente verwerkt. Dat moet wel, want voor het verstrekken van een consumptief krediet mogen banken geen kosten in rekening brengen. Natuurlijk maken ze wel kosten en willen ze die verrekenen. Die kosten zijn voor elke lening hetzelfde, of je nu een groot of een klein bedrag leent. Daarom kunnen ze de kostenopslag in de rente voor grote bedragen lager stellen en is de totale rente ook lager.

4. Maximale wettelijke rente

Een bank mag de rente voor geleend geld niet helemaal zelf bepalen: er is een maximum. Die maximale rente wordt door de overheid bepaald, om consumenten te beschermen. Op dit moment staat de maximale leenrente op 10%.

Tijdelijke verlaging van 14% naar 10%

Dat is inmiddels alweer 2 jaar zo, sinds augustus 2020. Toen werd het maximum van 14% tijdelijk verlaagd naar 10% vanwege de coronacrisis. Het was een manier om mensen te ondersteunen die door corona in de financiƫe problemen kwamen.

Die tijdelijke verlaging werd tot nu toe steeds verlengd… ik vraag me af of het ooit weer teruggezet zal worden.

5. Rente over lening fiscaal aftrekbaar?

Voor de rente die je betaalt bij een hypotheek kennen we de hypotheekrenteaftrek. Is zo’n fiscale aftrek er ook voor rente over andere leningen? Ja – en nee. De hypotheekrenteaftrek is er niet voor elke hypotheek en tegelijk wel voor sommige persoonlijke leningen.

Rente-aftrek bij lenen voor eigen woning

Als je het geld uitgeeft aan de aankoop of verbetering van een eigen huis kan de rente aftrekbaar zijn. Het maakt dan niet uit of het een hypothecaire of een persoonlijke lening is, als de lening maar aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo kan de rente die je betaalt over een persoonlijke lening dus ook aftrekbaar zijn.