geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Overheidstoezicht op komst voor BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) – bijna iedereen staat er wel in de bestanden. Elk afgesloten consumptief krediet staat er geregistreerd – met speciale coderingen als er sprake is (geweest) van betalingsachterstanden. Doordat kredietverstrekkers het BKR raadplegen voordat ze een nieuwe lening verstrekken wordt hiermee voorkomen dat mensen zich te diep in de schulden steken.

Consumptief krediet geregistreerd

Consumptief krediet, dan hebben we het bijvoorbeeld over persoonlijke leningen, langdurig rood staan op je betaalrekening, creditcards, betalingen in termijnen, uitgestelde betalingen en telefoonkredieten. Nagenoeg alle manieren waarop je als particulier geld kunt lenen dus, behalve hypotheken.

Achterstandscodering heeft grote gevolgen

Bij betalingsachterstanden op een krediet geeft de kredietverstrekker dat door aan het BKR, je krijgt dan een achterstandscodering op jouw naam. Die coderingen zorgen voor veel problemen: het afsluiten van een nieuwe lening of hypotheek wordt daardoor erg lastig.

Hypotheken en het BKR

Hypothecaire leningen staan in beginsel niet geregistreerd bij het BKR – dat gebeurt al bij het Kadaster. Bij een paar maanden betalingsachterstand op een hypotheek komt er alleen wél een melding naar het BKR, met direct een achterstandscodering.

Plan om alle hypotheken te registreren

In december kwam in het nieuws dat BKR het plan heeft om álle hypotheken in de registratie op te nemen. Dat plan werd bedolven onder kritiek en leidde ook tot Kamervragen.

Wetsvoorstel in de maak: kredietregistratie wettelijke taak

Uit het antwoord van minister Kaag van Financiën blijkt dat zij bezig is met een wetsvoorstel om van kredietregistratie een wettelijke taak te maken.

BKR onder toezicht bij ministerie van Financiën

Op het moment dat kredietregistratie een wettelijke taak wordt komt de uitvoerder daarvan – de Stichting BKR – ook onder het toezicht van toezicht van de minister van Financiën te vallen. Goed om te weten: dat betekent niet dat ze op het ministerie dan inzage krijgen in alle geregistreerde persoonsgegevens.

 

 Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot

Na haar studie aan de Academie voor Bank & Financiën werd Anneke (1970) financieel adviseur. Sinds 2007 schrijft ze veel over geldzaken, o.a. hier op Lening.nl.

Bereken en vergelijk

bkr bureau krediet registratie
Gerelateerde lening berichten aan...

Overheidstoezicht op komst voor BKR

BKR als Big Brother

Het BKR is voor veel mensen al een naar instituut. Nu willen ze nóg meer Big Brother gaan spelen…

Zorgen over jouw BKR registratie?

Maak jij je zorgen over jouw BKR-registratie? Een registratie is niet slecht, een A-codering zorgt wel voor problemen. Wat kun je daar aan doen?