Geld lenen kost geld

Achteraf betalen of lening afsluiten

Gemakkelijk afrekenen via Klarna of Riverty

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 22 mei 2023

Koop jij weleens iets online? Dan is de kans groot dat je bij de betalingsopties van een webshop weleens de keuze hebt gezien om te betalen via bijvoorbeeld Klarna, Tinka of Riverty. Dat zijn aanbieders van ‘achteraf betalen’, ‘buy now, pay later – BNPL’ of ‘uitgesteld betalen’. Het is daarmee (te) eenvoudig om schulden aan te gaan die later een probleem worden.

Achteraf betalen gaat heel makkelijk

Het gaat heel makkelijk. Bij het afrekenen in de webshop kies je voor Achteraf betalen. Dan heb je daarna 14 tot 30 dagen de tijd om de rekening te voldoen. Langer niet, want dan gelden er regels zoals het registreren en controleren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Té makkelijk: problemen op de loer

Lekker makkelijk en vooral jongeren maken veel gebruik van achteraf betalen. Ik zeg: té makkelijk, want als ze het uitgegeven bedrag niet binnen de termijn betalen wordt het een dure lening. Of erger: flinke problemen als het óók niet lukt om de termijn netjes te voldoen.

Vergeten of toch geen geld om op tijd te betalen

Dat niet (op tijd) betalen kan komen doordat ze vergeten dat dit moet. Of omdat het geld dat zou binnenkomen toch niet betaald wordt. Of omdat dat geld alweer op is gegaan aan andere uitgaven. Hoe dan ook: voordat je het weet heb je openstaande schulden die omgezet worden in dure leningen.

Geen aankopen doen waar je geen geld voor hebt

Veel verstandiger is het om geen aankopen in webshops te doen waar je op dat moment het geld niet voor hebt. Te wachten tot je salaris of uitkering binnen is, dan nog steeds goed na te denken over de uitgave… Is deze aanschaf wel nodig? Kan ik het geld niet beter op m’n rekening laten staan?… en dan pas te kopen. Direct betalen, boter bij de vis, dan heb je geen schulden die problemen kunnen opleveren.

Wat maakt achteraf betalen zo verraderlijk?

Het verraderlijke is dat die clubs die het achteraf betalen regelen niet hoeven te kijken naar jouw inkomsten, geen BKR-check hoeven te doen en de lening (want dat is het gewoon) niet hoeven te registreren bij het BKR. Dat hoeft namelijk alleen voor kredieten van € 250 of meer die langer dan een maand lopen.

Kans op problemen nemen ze voor lief

Er wordt dus niet gekeken naar de vraag of jij het bedrag na die 14 of 30 dagen wel k├║nt betalen. Daar gaan ze gewoon vanuit, en als dat niet zo is zien ze het dan wel weer. Dan krijg je alleen wel forse kosten aan je broek, waardoor je nog meer moet terugbetalen. Dat is ook gewoon een verdienmodel.

Is lening aanvragen zoveel anders?

Ik ben geen fan van achteraf betalen, daar maak ik geen geheim van. Maar is het wel zo anders dan het afsluiten van een lening? Ja, in mijn ogen wel.

Inkomsten, leennormen en BKR-toets

Als je een lening aanvraagt wordt er goed gekeken naar jouw inkomsten en of de maandlast van het te lenen bedrag wel past binnen de algemene normen voor kredietverstrekking. Er wordt een BKR-toets gedaan om te zien hoe jij in het verleden bent omgegaan met kredieten.

Lening aanvragen

Werkwijze bij leningaanvraag serieuzer

Deze werkwijze bij het aanvragen van een lening is duidelijk serieuzer dan bij achteraf betalen. Dat wordt vaak niet eens als lening gezien. Waarom? Omdat er geen rente gerekend wordt. Het kost je niets, dus waarom zou je niet doen?

Risico’s van achteraf betalen

Nou… omdat er dus risico’s aan kleven. Risico op schulden, kosten, betalingsproblemen.. dat wil je toch niet? Dan kun je toch beter een lening afsluiten waar serieus naar jouw aanvraag gekeken wordt, of die wel verantwoord is.