Geld lenen kost geld

Geld lenen en je leeftijd

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Geld lenen en je leeftijd

Wie wensen heeft en niet genoeg geld op de rekening denkt al snel aan geld lenen. Of het nu gaat om het kopen van een auto, een nieuwe keuken, een andere grote aankoop, het verduurzamen van je huis, het starten van een bedrijf… het is helemaal niet gek om daarvoor een lening af te sluiten. Er is ook niets mis mee, zolang het lenen verantwoord gaat.

Verantwoord geld lenen

Voor verantwoord lenen hanteren geldverstrekkers acceptatienormen. Die normen gaan vooral over jouw inkomen en jouw betalingsverleden (BKR-toets). Maar hoe zit het met je leeftijd? Kun je ongeacht jouw leeftijd een lening afsluiten? Nou nee! Er zit zowel een minimale als een maximale leeftijd aan geld lenen.

Minimaal 18 jaar (of ouder) voor een lening

Om een lening te kunnen afsluiten moet je minimaal 18 jaar zijn. De regel is heel simpel: banken mogen aan minderjarigen geen leningen verstrekken. Dat is wettelijk bepaald. Er zijn heel wat banken die een nog hogere minimumleeftijd hanteren, dat mag gewoon. Dat je als minderjarige geen lening kunt afsluiten is puur voor de bescherming van kinderen. Geld lenen kan grote gevolgen hebben als je er niet verantwoord mee omgaat.

Jongeren die een lening nodig hebben

Toch zijn er situaties waarin het lastig is dat een jongere geen lening kan afsluiten. Denk aan succesvolle ondernemende jongeren – soms hebben die al vóór hun 18e een financiering nodig voor hun bedrijf. De meest logische oplossing is dat ze daarvoor dan bij hun ouders aankloppen, of bij andere familieleden. Zo’n onderhandse lening is niet verboden. Wel is het heel belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan en de afspraken goed vast te leggen.

Lening afsluiten als senior

Een andere leeftijdsgrens vinden we aan de bovenkant, bij leningen voor ouderen. De maximum leeftijd voor het verstrekken van een lening verschilt per bank. Daarbij is er een verschil tussen het moment van afsluiten en het moment waarop de lening afgelost moet zijn.

Variatie in leeftijdsgrens voor afsluiten lening

De variatie in die leeftijdsgrenzen is enorm. Er zijn leningen die je al niet meer kunt afsluiten als je ouder bent dan 63 of zelfs 58 jaar, terwijl er ook banken zijn die een 78 jarige nog een lening verstrekken. De meest voorkomende maximum leeftijden voor een nieuwe lening zijn 68 en 69 jaar.

Maximum leeftijd voor aflossen

De leeftijd waarop een lening volledig afgelost moet zijn varieert ook sterk: van 67 tot 81 jaar en heel veel leeftijden daar tussenin. Bij de meeste banken ligt de eindleeftijd op 74 of 75 jaar.

Tijd tussen afsluiten en aflossen

Je zou denken dat er tussen de maximum leeftijd voor afsluiten en aflossen altijd wel een periode van vijf jaar zit – dat is de meest afgesloten looptijd voor een lening. Toch is dat niet overal het geval. Er zijn ook banken die er maar één of zelfs een half jaar tussen hebben zitten. Daar kun je dus als oudere nog een heel kortdurende lening afsluiten.

Seniorenlening voor 60-plussers

Wie al op leeftijd is een een lening wil afsluiten zoekt in feite een seniorenlening. Dat is niets anders dan gewoon een persoonlijke lening waarbij de leeftijdgrens extra aandacht krijgt. Vooral in de communicatie: die wordt voor een seniorenlening gericht op 60-plussers.

Hoeveel kun je lenen met een seniorenlening?

Hoeveel je kunt lenen met een seniorenlening hangt natuurlijk af van je inkomen – en dan specifiek jouw pensioen. Ook als je nog niet met pensioen bent zal de bank wel goed kijken naar het inkomen dat je overhoudt als het wel zover is.

Wat als je overlijdt voordat de lening is afgelost?

De kans dat je komt te overlijden wordt groter naarmate je ouder bent, dat is nu eenmaal zo. Een bank zal voor senioren niet snel een lening afsluiten met standaard kwijtschelding van de restschuld bij overlijden. Het risico dat ze dan een deel van het uitgeleende geld niet terugbetaald krijgen is dan immers veel groter dan bij een jongere klant. Een lening zonder kwijtschelding betekent dat jouw nabestaanden opdraaien voor de restant schuld als jij komt te overlijden.

Overlijdensrisicoverzekering voor senioren

Om dat risico af te dekken kun je overwegen een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook hiervoor geldt echter een maximale leeftijd – en de premie wordt hoger naarmate je ouder bent. Een overlijdensrisicoverzekering voor senioren is niet bepaald goedkoop.

Benieuwd of je op jouw leeftijd een lening kunt afsluiten?

Wil je weten of je op jouw leeftijd nog een lening kunt afsluiten? Onze adviseurs helpen je graag met het uitzoeken van de mogelijkheden, voorwaarden en kosten van een seniorenlening – of juist voor een jongerenlening.

Leningen vergelijken en aanvragen