Geld lenen kost geld

Geld lenen voor een auto

Wat voor autolening kies je?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 6 juni 2023

Toen ik zo’n 20 jaar geleden mijn eerste autootje kocht (een Citroën AX) heb ik daarvoor geld geleend. Of ik het geld nu niet had of niet al m’n spaargeld eraan wilde uitgeven, dat weet ik eerlijk gezegd niet meer.

Wel weet ik dat ik toen koos voor een doorlopend krediet… niet de meest logische keuze eigenlijk. Als bankadviseur leerde ik dat klanten beter een persoonlijke lening konden afsluiten voor de aanschaf van een auto.

Persoonlijke lening aanvragen

Doorlopend krediet is niet meer

Inmiddels is het doorlopend krediet verdwenen, dus heb je de keuze niet meer. Destijds kon je bij iedere bank nog kiezen tussen persoonlijke lening (PL) of een doorlopend krediet (DK).

Verschil tussen PL en DK

Wat het verschil was?

  • Met een doorlopend krediet kreeg je een limiet tot je beschikking waarbinnen je naar eigen inzicht kon opnemen en extra aflossen, standaard betaalde je 2% van de limiet per maand. Bij een PL kreeg je het geleende bedrag ineens op je rekening en ging je volgens schema aflossen.
  • De rente op het doorlopend krediet was variabel – op een PL vast. Die DK-rente lag lager dan de rente voor een persoonlijke lening.

Mijn keuze voor een doorlopend krediet had te maken met mijn persoonlijke voorkeur voor flexibiliteit in combinatie met de lagere rente. Ik kreeg bovendien personeelsvoorwaarden, want ik werkte bij een bank. Dat was dus heel goedkoop geld lenen!

Persoonlijke lening voor een auto

Waarom was het eigenlijk beter om een persoonlijke lening af te sluiten als je met het geleende geld een auto ging kopen?

Duidelijkheid over maandelijkse kosten

Dat ging vooral om duidelijkheid. Als je een auto koopt weet je precies wat je uitgeeft aan die auto. Door daar een persoonlijke lening voor af te sluiten met een vaste maandlast weet je ook precies wat die autolening je per maand kost en kun je dat eenvoudig meerekenen in de maandelijkse kosten van de auto.

Flexibel geld opnemen minder duidelijk

Dat was bij een doorlopend krediet lastiger: als je in de loop van de tijd weer bedragen opneemt voor andere uitgaven is niet meer duidelijk welk bedrag je per maand kwijt bent aan die autolening en wat voor de andere uitgaven.

Private lease als alternatief

In plaats van een persoonlijke lening voor een auto kiezen ook steeds meer mensen voor private lease. Dat is echt een andere manier voor het financieren van een auto-aankoop. De verschillen tussen een autolening en private lease heb ik vrij recent uitgebreid besproken:

Autolening afsluiten vs private lease