Geld lenen kost geld

Kan je geld lenen zonder rente?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Geld lenen is tegenwoordig goedkoop dankzij de rente die op één van de laagste punten ooit staat. Toch kan u nog goedkoper een lening afsluiten. Hoe? Door geld te lenen zonder rente. Natuurlijk kunt u geen krediet bij de bank vinden waarvoor u geen rente hoeft te betalen, maar er zijn andere opties.

Kan ik geld lenen zonder rente?

Het is niet mogelijk om geld te lenen zonder rente bij een bank of kredietverstrekker. Een lening zonder rente bij een bank bestaat niet. U kunt daarentegen wel geld lenen zonder leenrente bij familie, vrienden of geld lenen bij uw werkgever. Geld lenen van uw baas/werkgever gebeurt niet vaak maar als u een goede verstandhouding heeft met uw werkgever, dan is er veel mogelijk.

Geld lenen zonder rente letters op een blauwe achtergrond in combinatie met een hand dat geld vast houdt.

Lenen zonder rente bij uw werkgever

Een renteloze lening is sommige gevallen mogelijk bij uw baas. Werkgevers hebben er alle belang bij dat een werknemer zijn financiën op orde heeft. Een werknemer met financiëe problemen presteert immers op alle fronten minder. Ook op het werk.

Sommige werkgevers willen best eens een voorschot geven op het loon. Het zijn echter de werknemers die vaak niet om een voorschot durven te vragen. Begrijpelijk natuurlijk. U moet er immers op vertrouwen dat het tussen u en de werkgever blijft. Voor de werkgever moet het niet zo”n probleem zijn. Hij verstrekt immers geen lening maar geeft een voorschot op het loon. Uw baas heeft de zekerheid dat hij het geld terug krijgt. Tenzij u direct daarna ontslag neemt natuurlijk.

Het voordeel van een voorschotje is dat u geen rente hoeft te betalen. Het voordeel voor uw baas is dat hij nauwelijks risico loopt.

Geld lenen zonder rente bij uw vrienden

Eerlijk is eerlijk: Aankloppen bij goede vrienden en leuren om geld, dat is niet leuk. U wilt niet bekend staan als een bedelaar of armoedzaaier. Toch kan u op deze manier rentevrij lenen. We raden u aan om voor grote bedragen niet aan te kloppen bij vrienden. Stel als u de lening niet kan aflossen, dan kan het ten koste gaan van uw vriendschap. En vriendschappen zijn onbetaalbaar. Maak altijd goede afspraken. Zet op papier hoeveel geld u leent en in hoeveel termijnen u dit geld weer terugbetaald. Spreek ook af wat er gebeurt indien het geld niet op tijd terugbetaald kan worden.

Onderhands lenen bij familie

We noemen geld lenen van bekenden ook wel “onderhands lenen”. Dat betekent dat er geen vergoeding tegenover staat. Het is een onofficiëe manier van geld lenen. Wellicht is het net even iets minder moeilijk om geld te lenen van familie dan van vrienden. Ouders en broers of zussen lenen sneller geld uit dan vrienden.