Geld lenen kost geld

Financiering vanuit uw eigen onderneming

Hoeveel wil je lenen?
€12.500 €2.500.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Voordat u op zoek gaat naar externe financieringsbronnen, is het raadzaam eerst de financiëe mogelijkheden binnen uw eigen onderneming te verkennen. Hierdoor kunt u wellicht sneller en tegen lagere kosten de benodigde financiëe middelen verkrijgen. Van efficiënter voorraadbeheer tot fiscale regelingen, er zijn diverse strategieën om de benodigde middelen vanuit uw eigen bedrijfsvoering te genereren.

Werkkapitaal: Wat is dat? Werkkapitaal is het geld dat u nodig heeft voor dagelijkse bedrijfsvoering zoals voorraden, debiteuren en projecten die u nog moet factureren. Hoewel het mogelijk is om voor dit werkkapitaal externe financiering aan te vragen, zoals bij een bank, kan het efficiënter zijn om de middelen binnen uw eigen onderneming vrij te maken.

Maak gebruik van uw eigen vermogen en middelen Beschikt u over eigen middelen, bedrijfsactiva of vastgoed? Overweeg dan een deel van dit vermogen aan te wenden om uw bedrijf te financieren. Bovendien kunnen bestaande aandeelhouders wellicht bereid zijn om hun investering te verhogen.

Optimaliseer uw bedrijfsprocessen Er zijn diverse manieren om financiëe middelen binnen uw bedrijfsvoering vrij te maken. Hier zijn enkele strategieën die u kunt overwegen:

  1. Kostenreductie: Overweeg welke kosten in uw bedrijf verminderd kunnen worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van uw product of dienst.
  2. Debiteurenbeheer: Zorg voor een efficiënt debiteurenbeheer door bijvoorbeeld snellere facturering en strakkere opvolging van openstaande vorderingen.
  3. Crediteurenbeheer: Onderhandel met leveranciers over betere betalingsvoorwaarden of kortingen bij snellere betaling.
  4. Voorraadbeheer: Analyseer uw voorraadniveaus en overweeg methoden om deze te optimaliseren, waardoor minder kapitaal in voorraad vastzit.
  5. Personeelskosten: Overweeg flexibele arbeidscontracten of tijdelijk personeel tijdens piekperiodes, zodat u uw personeelskosten kunt aanpassen aan de behoeften van uw bedrijf.
  6. Fiscale voordelen: Zorg dat u op de hoogte bent van alle fiscale regelingen en aftrekposten waarvan u kunt profiteren.

Door bovengenoemde strategieën toe te passen, kunt u mogelijk het benodigde kapitaal genereren zonder een beroep te doen op externe financiers. Bezoek Lening.nl voor meer advies en informatie over hoe u uw bedrijfsfinanciering kunt optimaliseren.